maandag 17 april 2017

'Ik heb geen idee meer wie ik ben'

KAKKERLAK(Halfdan Pisket)
Kakkerlak is de tweede van drie grafische romans die de Deense stripauteur en illustrator Halfdan Pisket maakte over zijn vader, die in de jaren zeventig van Turkije naar Denemarken ging om er te werken als gastarbeider. De eerste verscheen vorig jaar onder de titel Deserteur. 
Deserteur was een indrukwekkend verhaal over een jongen die opgroeit in een kleine Turkse plaats aan de grens met Armeniƫ als zoon van een islamitische vader en een christelijke Russisch-Armeense moeder. Hij is er getuige van hoe het dorp waar men aanvankelijk vredig samenwoont, wordt verscheurd door etnische en religieuze tegenstellingen. Hij neemt dienst in het Turkse leger, maar geschokt door wat hij waarneemt en waar hij aan meedoet, deserteert hij.
In Kakkerlak worden zijn eerste jaren als gastarbeider beschreven. Na zijn desertie gaat hij naar Denemarken in de hoop er een nieuw leven op te bouwen. Hij vindt er werk en hij vindt er een eerste liefde, Sofie. Het lukt hem echter niet om hun relatie in stand te houden en hij raakt in conflict met zijn werkgever, waarna hij wordt uitgewezen. Maar ook in Turkije kan hij niet meer aarden. Met een vervalst paspoort gaat hij opnieuw naar Denemarken. Hij maakt er vrienden, er zijn nieuwe liefdes, maar hij slaagt er niet in om een baan of een relatie te behouden en hij belandt in een wereld vol geweld en criminaliteit. Het gaat helemaal mis met hem en het slot van dit boek doet het ergste vrezen voor het vervolg van zijn verhaal.
Pisket heeft niet geprobeerd om het leven van zijn vader exact na te vertellen. Het is een vrije bewerking waarin hij naar eigen zeggen een deel van zichzelf, een deel van zijn vader en een deel geschiedenis heeft gestopt. Dat laatste is in Deserteur de Armeense genocide. In Kakkerlak schetst hij met als leidraad het verhaal van zijn vader een beeld van de komst van wat toen nog gastarbeiders heetten naar het rijke westen van Europa.
Maar Kakkerlak gaat niet alleen over die voege jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is ook een verrassend actueel verhaal over een man die een nieuw bestaan op moet bouwen in een vreemde wereld die hem vijandig gezind is, terwijl hij de gruwelijke gebeurtenissen  in de wereld waaruit hij vertrokken is, nog niet verwerkt heeft.
Uitgeverij SubQ 2017; 134 pagina's; softcover, zwart/wit;€ 17,50

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten