maandag 27 maart 2017

Satire of sadisme?

DE SCHAKELAAR INTEGRAAL (Milo Manara)
Halverwege de jaren tachtig werden de stripwinkels overspoeld met seksstrips en kon je geen stripblad voor volwassenen meer openslaan zonder te stuiten op een blote borst of een geslachtsdeel. En dat was allemaal de schuld van Manara!
De Italiaan Milo Manara begon zijn carrière met het tekenen van fumetti, enigszins of heel erg ranzige verhalen op pocketformaat met veel seks en geweld. Later werd hij een van de boegbeelden van de literaire strip of de auteursstrip die vooral in het tijdschrift (A suivre) / Wordt vervolgd tot ontwikkeling kwam. Zijn avonturen van Giuseppe Bergman werden hoog gewaardeerd. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Puur voor zijn plezier maakte Manara voor een seksblad De schakelaar.
De schakelaar is het verhaal van Claudia,een zeer preutse vrouw, waarbij de remmen seksueel volledig los gaan nadat een verdorven type een ontvangertje in haar hersenen laat implanteren dat als hij een zendertje  aanzet met een schakelaar, de vrouw verandert van een frigide wezen in een nymfomane slet, waarvoor geen perversie te ver gaat. Achteraf vind Manara dat hij eigenlijk iets te ver ging met het verhaal want in herdrukken van De schakelaar ontbreken tegenwoordig drie pagina's die wel voorkomen in de eerste versie. Zelfcensuur van Manara. Ook in deze integrale ontbreken ze. Niet echt integraal dus, maar Manara legt in zijn voorwoord bij deze uitgave uit waarom. Een uitleg die niet helemaal overtuigd.
Was De schakelaar een satire? Een luchtig verhaal dat spotte met onze dubieuze houding ten aanzien van seks? Als het bij dat ene verhaal was gebleven, oké, maar De schakelaar was een succes en ook bij heel veel mensen die de satire er niet in herkenden. En dus kwamen er vervolgen. Want wat Manara niet deed met zijn stripromans, deed hij wel met zijn seksstrips: geld verdienen. De schakelaar 2, 3 en 4 verschenen in respectievelijk 1991, 1994 en 2001 en voegen weinig toe aan het eerste deel.
In De schakelaar integraal 1 zijn de eerste twee verhalen gebundeld. Later dit jaar komt nog een tweede boek uit met de overige verhalen. Het tweede verhaal is vooral sadistisch, een man die lijkt op James Dean heeft de schakelaar in handen gekregen en dwingt Claudia vooral om zijn bevelen uit te voeren, waarbij hij handig gebruik maakt van het apparaatje. Satirisch? Manara lift vooral mee met het succes van de pornostrip, dat inmiddels een goed verkopend genre is geworden. Dankzij hem, dus waarom zou hij er niet van meeprofiteren? Zoiets moet hij gedacht hebben toen hij aan deel 2 begon. De schakelaar 2 is mooi getekend en (in deze versie) ingekleurd, er zitten leuke vondsten in, en daarmee stijgt het niveau uit boven dat van de gemiddelde seksstrip, maar het is ook niet meer dan dat en niet het stripicoon dat het eerste verhaal in de loop der jaren is geworden.
Glénat 2017; 112 pagina's; hardcover, kleur; € 22,50
☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten