zondag 19 maart 2017

Maar gymschoenen?

DE KRAAI OP GYMSCHOENEN (Fred)
Behalve de serie Philémon maakte Fred door de jaren heen ook een aantal op zichzelf staande boeken. Bij uitgeverij Hum kwamen ze op het heel goede idee om die verhalen ook te vertalen. Vorig jaar verscheen Het kleine circus, waarin Fred zich vooral van zijn poëtische kant liet zien. In De kraai op gymschoenen is de satiricus Fred aan het werk.
Hij maakt het verhaal aan het begin van de jaren negentig na een periode waarin hij volledig uitgeblust was en zich laat opnemen in psychiatrische inrichting. Na vijftien dagen niet te hebben getekend voelt hij weer de behoefte om iets te maken en laat zich genezen verklaren. Dan begint hij aan De kraai op gymschoenen, een verhaal over een man die van de ene op de andere dag in een kraai is veranderd… met gymschoenen!
Nu heet deze man weliswaar Herman Kraai-op-gymschoenen, maar tot aan die dag was hij een 'gewoon' mens zoals alle anderen. En juist die gewone mensen keren zich van hem af nu Herman Kraai niet meer is zoals zij. Kraai begrijpt niet wat er gebeurd is en wendt zich tot een psychiater aan wie hij zijn verhaal vertelt. Wat volgt is een aaneenschakeling van absurde gebeurtenissen die zullen leiden naar een dramatische slotscène.
Natuurlijk is De kraai op gymschoenen veel meer dan een absurd verhaal. De net herstelde striprekenaar heeft de moed en de energie gevonden om op zijn eigen onnavolgbare manier een aantal pittige thema's aan te snijden. Het is een verhaal over het niet beantwoorden aan de algemene verwachtingen, het anders zijn, al is het maar tijdelijk en het ervaren hoe de maatschappij hier op reageert. Een thematiek die twintig jaar nadat het verhaal werd gemaakt nog altijd actueel is. Het is heel fijn dat dit verhaal niet in de vergetelheid is geraakt en dat ook Nederlandse en Vlaamse lezers er nu van kunnen genieten. De kraai met gymschoenen amuseert, ontroert en zet aan het denken.
Uitgeverij Hum 2017; 64 pagina's; hardcover, kleur; € 19,90
☺☺☺☺


Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten