woensdag 22 maart 2017

Een prijswinnaar verrast

DUKE 1: Modder en bloed (Hermann  & Yves H.)
 Hij kan het nog! Op zijn oude dag start Hermann met een nieuwe reeks en het verhaal is beter dan we al jaren van hem gewend zijn. Afgezien van een enkel Jeremiah-album maakte Herman de laatste tijd vooral one-shots, altijd geschreven door zijn zoon Yves.
Van zoon Yves als scenarist ben ik nooit erg overtuigd geweest, maar wat vader en zoon de afgelopen jaren maakten was op zijn vriendelijkst gezegd wisselvallig van kwaliteit. Over Hermanns tekenwerk hadden we niet te klagen, maar de eindeloze wraakoefeningen begonnen te vervelen. Het werd weer eens tijd voor een stevig verhaal. Een western? Waarom niet, dat is immers het genre dat Hermann samen met Greg, Chalier en Giraud in de jaren zeventig wist te vernieuwen.
Vernieuwend is het allang niet meer, maar dit eerste album van Duke heeft een stevig scenario met alle bekende westernclichés, helemaal niet erg, want met zo'n mix kan je nog prima resultaten bereiken. En dat is gelukt.
Het verhaal is snel verteld. Een afgebeulde mijnwerker, Cummings, wenst zichzelf, zijn vrouw en dochter een betere toekomst en steelt een klompje goud. Zijn diefstal komt aan het licht en McCaulky,  een van de handlangers van de machtige goudmijneigenaar schiet Cummings vrouw en dochter in koelen bloedde dood. Daarmee is de maat voor de mijnwerkers vol en ze besluiten dat Cummings McCaulky dood moet schieten. Cummings trekt naar het dorpsbordeel om zijn wraak uit te voeren, maar het loopt mis. Hulpsherrif Duke Finch, die op dat moment ook het bordeel bezoekt vindt dat het genoeg is geweest en het dorp maar eens gezuiverd moet worden van misdadig tuig. Die taak blijkt moeilijker dan verwacht.
Dit eerste deel van Duke heeft een prima verteld verhaal met goed tekenwerk, waarin Hermann zelfs wat nieuwe technieken uitprobeert in de decors. Duke is een aangename verassing. De winnaar van de grote prijs van Angoulême is het nog niet verleerd en levert puik werk af.
Lombard 2017; 56 pagina's; softcover/hardcover; € 7,95/13,95
☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten