zondag 19 februari 2017

White trash op het Zweedse platteland

MOTORCITY (Philippe Berthet & Sylvain Runberg)
Wie het werk van Philippe Berthet een beetje kent, denkt meteen aan thrillers, detectives en americana. Berthet is dol op Amerikaanse auto's van de jaren 1950 en hij tekent graag mooie vrouwen. Typisch Berthet is de eerste gedachte als je Motorcity openslaat, maar er zit een addertje onder het gras.
Voor het vierde boek in de voor Berthet gecreëerde collectie Zwartlijn werkte hij samen met Sylvain Runberg, en die ontdekte dat er in Zweden een subcultuur bestaat van jongeren die dwepen met de naoorlogse Amerikaanse cultuur met zijn rock 'n roll en snelle auto's: de raggare-beweging. In deze wereld situeerde Runberg een thriller met tal van elementen die Berthet na aan het hart liggen.
De raggare worden door veel Zweden beschouwd als white trash en in verband gebracht met misdaad en geweld. De hoofdpersoon in Motorcity is Lisa Forsberg, een jonge vrouw die zelf ooit deel uitmaakte van de raggare. Ze komt te werken in Linköping, de stad waarin ze werd geboren en opgroeide. Aan de vooravond van Motorcity, een soort festival met Amerikaanse oldtimers krijgt ze de opdracht om de verdwijning uit te zoeken van Anton Wiger, een 31-jariige man met banden met de raggare. Samen met de knappe, jonge rechercheur Erik Linder gaat Lisa op onderzoek. Ze komt terecht in een schimmige gemeenschap waar iedereen geheimen lijkt te hebben.
Runberg heeft voor Motorcity een knap scenario geschreven. Verschillende plotlijnen lopen in deze detective naast elkaar en je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet tot aan het verrassende einde dat je zelfs als doorgewinterde detectivelezer niet echt aan ziet komen. Dat levert in combinatie met het strakke tekenwerk van Berthet een van de betere verhalen in het genre op en het beste deel in de toch al erg goede serie Zwartlijn.
Dargaud 2017; 64 pagina's; hardcover, kleur; € 16,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten