vrijdag 10 februari 2017

Dieren zijn de nieuwe mensen

HET RIJK 1: HET SEIZOEN DER DEMONEN (Olivier Boiscommun & Sylvain Runberg) 
Het Rijk is een nieuwe serie van Olivier Boiscommun en Sylvain Runberg, twee stripmakers die nog niet zo bekend zijn, maar hun sporen in Frankrijk al verdiend hebben. Runberg schrijft voornamelijk thrillers ,zoals de stripversie van Millennium, en sciencefiction. De door hem geschreven serie Orbital is helaas in vertaling stopgezet. Een dezer dagen verschijnen van zijn hand de eerste twee delen van Warship Jolly Roger. Boiscommun ken je misschien van het tweeluik Het boek van Jack/Jim of Troll. Beide heren sloegen de handen ineen voor een postapocalyptisch sciencefictionverhaal met dieren in de hoofdrol.
De mens is van de aardbodem verdwenen na een grote wereldomvattende ramp en er zijn nieuwe soorten ontstaan. De nieuwe 'mensen' hebben het uiterlijk van dieren, maar niets menselijks is hun vreemd, want ook deze dieren staan elkaar naar het leven. Niet alleen strijden zij tegen elkaar, ze moeten het ook opnemen tegen vernietigende natuurverschijnselen die ontstaan zijn door klimaatverstoringen. Er zijn plaatsen waar de dieren hiervoor kunnen schuilen, maar daar moeten letterlijk offers voor worden gebracht.
Centraal in Het Rijk staan Isaac, Octavia en Pantacrius, drie huurlingen die, in dit eerste deel een rijke groep dieren beschermen die op weg is naar een tempel waar ze kan schuilen voor de naderende, jaarlijks terugkerende demonen uit de oceaan. De route is niet zonder gevaren, want het gezelschap wordt onderweg overvallen door rovers en eenmaal aangekomen bij de tempel wordt hen de weg versperd door een grote groep bandieten die de helft van hun offergaven eist.
Het Rijk doet wel een beetje denken aan De Apenplaneet, een serie boeken en films uit de jaren zestig, waar op pagina 11 ook subtiel naar wordt verwezen. Ook zal vaak de vergelijking gemaakt worden met Blacksad, maar Het Rijk is toch een ander soort verhaal.
Dit eerste deel van Het Rijk leest lekker weg, het is een verhaal vol actie met mooi tekenwerk. De inkleuring is hier en daar wat waterig, maar draagt bij aan de sfeer van het verhaal. De hoeveelheid actie in Het Rijk gaat wel ten koste van de karakterontwikkeling, die nog niet zo uit de verf komt. Het verhaal wordt vaardig verteld, maar is wel enigszins voorspelbaar. Tot aan de laatste verrassende pagina's, die heel nieuwsgierig maken naar het tweede deel van deze eerste tweedelige cyclus, dat gelukkig later dit jaar al verschijnt.
Lombard 2017; 56 pagina's; softcover; € 7,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten