maandag 2 januari 2017

Een herberg kwijt en een kist met geld rijker

TIJL 1: DE TWIST IN HET STICHT (Ron Schuijt)
Ooit lag de stad Utrecht in het Sticht Utrecht, een situatie die ongeveer vijf eeuwen heeft bestaan. Een sticht was een gebied dat werd geregeerd door een graaf-bisschop met wereldlijke macht en het maakte deel uit van het Heilige Roomse Rijk. Sticht Utrecht was behoorlijk groot, het bestond uit het Nedersticht, grofweg de huidige provincie Utrecht, en het Oversticht, dat bestond uit het Drenthe, Overijssel en de stad Groningen.
Terwijl in Holland de Hoekse en Kabeljauwse twisten woedden bleef het in Sticht Utrecht vrij rustig totdat in 1455 de graaf-bisschop overleed en twee opvolgers de troon gingen betwisten: Gijsbrecht van Brederode en David van Bourgondiƫ. Tegen die achtergrond speelt zich het eerste deel af van Tijl, een historische strip van Ron Schuijt.
Hoewel het verhaal gebaseerd is op historische gebeurtenissen en uit alles blijkt dat hij zich grondig heeft gedocumenteerd zijn de hoofdpersonen gebaseerd op romanfiguren: Tijl Uilenspiegel en Lamme Goedzak (in de versie van Charles Decoster).
Lamme is Tijl uit het oog verloren en heeft een herberg geopend in de stad Utrecht. hier denkt hij een nieuw en rustig leven te kunnen lijden. Maar dan duikt Tijl plotseling weer op en voor hij er erg in heeft is Lamme zijn herberg kwijt en een kist met geld rijker. Niet veel later raken Tijl en Lamme tot over hun oren betrokken bij de politieke gebeurtenissen die leiden tot de Utrechtse burgeroorlog.
Ron Schuijt levert mooi werk af, het is even wennen aan zijn  lijntekeningen en de zelfstandig beweende wenkrauwen van zijn  personages maar het vakmanschap is onmiskenbaar.
Met dit eerste deel van Tijl heeft Schuijt een prima avonturenstripverhaal neergezet met de vaderlandse geschiedenis als achtergrond. Spannend en nog leerzaam ook. Top.
Strip 2000 / Syndicaat 2016; 48 pagina's; softcover, kleur; € 8,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten