dinsdag 27 december 2016

Onbeantwoorde liefdes en sombere buien

PIET PAALTJENS IN BEELD (Marc Weikamp)
De Friese predikant François Haverschmidt publiceerde in 1876 Snikken en grimlachjens, een bundel sombere romantische gedichten van de in 1853 verdwenen student Piet Paaltjens. In werkelijkheid was het Haverschmidt zelf die de gedichten schreef en zich achter het pseudoniem verschool om zijn eigen depressieve en sentimentele aard te maskeren met cynisme en ironie. Hij beschrijft de diepe dalen waar een sentimentele student doorheen moet in wrange, melancholische gedichten.
Het werk van Piet Paaltjens, laten we hem zo maar blijven noemen wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Nederlandse Romantiek. De belangrijkste thema's, onbeantwoorde liefdes, sombere buien zijn tijdloos. Paaltjes beschreef ze, maar stak er ook de draak mee.
Marc Weikamp koos negen van Paaltjens gedichten uit en maakte er illustraties bij. Hij plaatste de negentiende-eeuwse teksten in een eigentijds decor en dan blijkt hoe tijdloos de gedichten eigenlijk zijn. Door de liefdesgedichten af te wisselen met de sombere bespiegelende ontstaat er een gevarieerd geheel en Weikamp kiest er mooie beelden bij. Dat levert een aangename (hernieuwde) kennismaking op met het werk van de predikant-dichter.
Strip 2000 / Syndicaat 2016; 64 pagina's; hardcover, kleur; € 14,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten