zondag 11 december 2016

Lange, saaie werkdagen

MIKEL (Judith Vanistendael & Mark Bellido)
 Judith Vanistendael debuteerde in 2007 met het eerste deel van De maagd en de neger (deel 2 verscheen in 2009) en maakte in 2012 veel indruk met Toen David zijn stem verloor, waarmee ze ook internationaal doorbrak. Voor Mikel werkte ze samen met Mark Bellido, die eerder El Mesias schreef voor Wauter Mannaert.
Bellido baseerde Mikel op eigen ervaringen. Hij was net als de hoofdpersoon van het boek enige tijd lijfwacht van Baskische politici. Hij vertelde Judith Vanistendael over die ervaring en ze besloten er samen een boek over te maken. Het in beeld brengen van het scenario heeft Vanistendael veel tijd gekost, het was zoals ze in het nawoord schrijft 'een gedoe om dit boek te maken'.  Maar het is gelukt en het eindresultaat is heel geslaagd.
Miquel woont met zijn gezin in het zuiden van Spanje, waar hij de kost verdient als snoepverkoper. Eigenlijk is hij schrijver en hij heeft een roman gepubliceerd, maar het lukt hem niet om een tweede te schrijven want hij maakt niets mee dat als stof voor een boek kan dienen. Hij besluit om het roer radicaal om te gooien en wordt lijfwacht om Baskische politici te beschermen tegen de ETA. Dat moet stof voor een verhaal opleveren!
Hij vertrekt met zijn gezin naar Pamplona en meldt zich aan als lijfwacht van een oude burgemeester. De man die niet wilde dat zijn kinderen oorlogje spelen moet nu zelf een wapen dragen. Het leven van een lijfwacht is veel anders dan hij had verwacht. Het grootste deel van de tijd heeft hij niets te doen en zit hij met zijn vrouwelijke collega in de auto, op een terras of in een café. Daar staat tegenover dat hij 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat moet staan. Hij maakt lange werkdagen en vaak is hij 's avonds ook niet thuis. Het lange wachten en de voortdurende angst dat hij op een dag helemaal niet meer terugkomt, leidt er uiteindelijk toe dat zijn vrouw hem met de kinderen verlaat. Het wordt voor Miquel (die in Baskenland Mikel is gaan heten) steeds moeilijker om dit leven, waarbij de angst voortdurend aanwezig is, je hem als het ware ademt en uitzweet, vol te houden.
Bellido en Vanistendael vertellen een vrij klein en eenvoudig verhaal, maar het leest als een trein. Dat is in belangrijke mate te danken aan het krachtige tekenwerk van Vanistendael. Ze weet feilloos de juiste pagina-indeling, sfeer en inkleuring te kiezen die bij elke scène past: de verveling van het groepje bewakers op pagina 168 en 169, de krachtige explosie en de chaos erna vanaf pagina 200, Mikels twijfels als zijn relatie op springen staat, het zijn slechts een paar voorbeelden van scènes waarin ze optimaal gebruik weet te maken van de mogelijkheden van het medium strip om een goed, pakkend verhaal te vertellen.
Want dat is Mikel toch in de eerste plaats: een goed verhaal dat nog lang bijblijft.
De Bezige Bij; 368 pagina's; hardcover, kleur; € 39,99
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten