maandag 5 december 2016

Gekonkel in het Kremlin

DE DOOD VAN STALIN (Thierry Robin & Fabien Nury) 
Zoals je in het nawoord bij deze uitgave kan lezen wilde Thierry Robin (Koblenz, Chinees Rood) ooit een biografie van Stalin maken in stripvorm. Het project stierf een vroege dood, maar gelukkig ontmoette hij Fabien Nury en kon hij toch aan een verhaal over Stalin gaan werken. Hoewel… over Stalin? Die is zelf al vanaf pagina 21 stervende. Nee, De dood van Stalin gaat eerder over de omstandigheden rond zijn dood en de machtsspelletjes die worden gespeeld door zijn entourage.
Voordat de lezer aan het boek begint wordt hij gewaarschuwd dat dit verhaal weliswaar is gebaseerd op feiten, maar fictie is. Dat is niet zo vreemd want we weten niet precies hoe Stalin gestorven is en wat er zich rond zijn sterfdatum heeft afgespeeld in het Kremlin. Nury heeft daar zijn interpretatie op losgelaten en eerlijk gezegd kan het best zo zijn gebeurd als hij vertelt.
Er wordt volop gekonkeld, er worden complotten gesmeed en moorden gepleegd bij de strijd om Stalins opvolging. Het tekenwerk van Thierry Robin is heel sterk, teen een realistisch decor maakt hij prachtige karikaturen van de hoofdrolspelers in dit koningsdrama, waarvan de eindsc√®ne het lot van de wereld zou bepalen. En hoewel we de afloop kennen leest De dood van Stalin toch als een spannende thriller. 
Dargaud 2016; 144 pagina's; hardcover, kleur: € 24,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten