vrijdag 2 december 2016

Een prachtig tijdsbeeld

GELUKKIGE TIJDEN (Warnauts & Raives)
Met Gelukkige tijden zetten Warnauts en Raives hun kroniek van de twintigste eeuw voort, verteld aan de hand van de geschiedenis van de Belgische familie Deschamps. Eerder verschenen Nieuwe tijden (2013) en Na de oorlog (2014). Er zijn tien jaar voorbijgegaan.
Gelukkige tijden speelt zich af in de periode 1958-1962. Gelukkige tijden? De titel van het boek is misschien ironisch bedoeld, want er heerst optimisme, geloof in vooruitgang, met als hoogtepunt de Expo 58, maar het is ook de tijd dat Europa zijn koloniƫn kwijtraakt en dat gaat niet zonder bloedvergieten gepaard in bijvoorbeeld Kongo en Algerije. De Algerijnse vrijheidsstrijd wordt uitgevochten tot in de straten van Parijs, waar bloedige aanslagen worden gepleegd. In Berlijn wordt de Muur opgetrokken. Bij al deze gebeurtenissen raakt ook de familie Deschamps betrokken.
Vergeleken bij de vorige twee delen leest Gelukkige tijden minder makkelijk. Meerdere verhaallijnen lopen door elkaar heen en de handeling verplaatst zich voortdurend. Van Kongo naar Luik, naar Algerije, Parijs, Brussel enzovoort. Het scheelt wel als je Nieuwe tijden en Na de oorlog eerst nog eens herleest en in ieder geval weer weet wie wie ook alweer was. Anders ben je al snel de draad kwijt.
De auteurs wilden iets teveel in dit boek stoppen. Het zou jammer zijn als lezers hierdoor afhaken want het tekenwerk is mooi en Gelukkige tijden schetst een prachtig tijdsbeeld van de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Lombard 2016; 120 pagina's; hardcover, kleur; € 24,95
☺☺☺
Kijk ook eens op http://hanspols.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten