vrijdag 16 december 2016

Een opportunistische zakenman met politieke ambities

DE KENNEDY FILES (Erik Varekamp & Mick Peet)
Ruim tien jaar werkten tekenaar Erik Varekamp en historicus Mick Peet aan Agent Orange, een biografie in stripvorm van Prins Bernhard. Aan ieder boek ging grondige research vooraf en met elk van de vijf verschenen delen wisten ze het nieuws te halen door onbekende feiten in het verhaal te verwerken. In dezelfde uitvoering, maar bij een andere uitgever verschijnt nu het eerste deel van De Kennedy Files, waarin de beroemde familie, die in de twintigste eeuw grote invloed had op de Amerikaanse politiek, onder de loep wordt genomen.
In De man die president wilde worden focussen Peet en Varekamp zich op Joe Kennedy, de stamvader van de Kennedyclan, zou je kunnen zeggen. Een opportunistische zakenman die president wil worden. Klinkt dat bekend? Deel 1 van De Kennedy Files kwam precies op het goede moment uit want er zijn de nodige overeenkomsten te ontdekken tussen pa Kennedy en Donald Trump. Het belangrijkste verschil is wel dat deze Kennedy het niet wist te brengen tot president, juist vanwege zijn racistische opvattingen.
Joe Patrick Kennedy is een geslaagde zakenman van Ierse afkomst met een groot gezin en politieke ambities. Hij weet het te schoppen tot senator en wordt in 1938 door president Roosevelt naar Londen gestuurd als ambassadeur. Zijn opdracht is ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten buiten de dreigende oorlog blijven. Hij schrikt er niet voor terug om zijn politieke positie te combineren met de lucratieve handel in whisky (ten tijde van de drooglegging!). Maar het zijn niet deze dubieuze praktijken die er voor zorgden dat hij het Witte Huis misliep, dat waren zijn foute inschattingen waar het Hitler en de politieke situatie in Europa betrof en zijn bijna openlijke bewondering voor de Duitse dictator.
Net als de Prins Bernhardboeken zijn ook De Kennedy Files gebaseerd op feiten, alle gebeurtenissen hebben werkelijk plaatsgevonden, maar Mick Peet en Erik Varekamp hebben ze in een satirische context geplaatst. Dat het boek ondanks de vele feiten nooit saai wordt komt door die context, maar ook door het weer prachtige tekenwerk van Varekamp en de raak gekozen beelden.
Scratch 2016; 96 pagina's; soft/hardcover; € 16,90/21,90
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten