vrijdag 30 december 2016

Een nukkige puber

ROBBEDOES: HET LICHT VAN BORNEO (Frank & Zidrou)
Frank (Pé) houdt van dieren en hij kan ze prachtig tekenen en schilderen. Dat er in zijn Robbedoesverhaal veel dieren staan was dus te verwachten. Robbedoes: Het licht van Borneo is het eerste stripverhaal van Frank in zeer lange tijd. Hij begon in de jaren tachtig voor het weekblad Robbedoes te werken en werd bekend met de serie Ragebol, over een dromerige jongen die dol is op de natuur en die de drempel overstapt naar de volwassenheid. Eerlijk gezegd lijkt deze Robbedoes wel een beetje op Ragebol. Geen toeval? Naarmate Ragebol veranderde, veranderde ook Franks tekenstijl van karikaturaal naar meer realistisch. Hierna maakt hij Zoo, waarvan kortgeleden  nog een integrale herdruk verscheen.
Franquin was ook dol op dieren, in de loop der jaren heeft hij er heel veel getekend. In een van zijn laatste Robbedoesverhalen Bravo Brothers komt het mannetje Noë (ook dol op dieren) voor en Frank brengt hem opnieuw tot leven in Het licht van Borneo.
Robbedoes neemt na een conflict met zijn nieuwe hoofdredactrice ontslag bij Humo, het tijdschrift waar hij voor werkt, en besluit een tijdje vrijaf te nemen. Hij begint te schilderen en als hij in de stad (waarin duidelijk Brussel herkenbaar is) op zoek gaat naar materialen ziet hij een poster hangen van Circus Mondo en daarop herkent hij Noë, die als dompteur voor dit circus werkt. Hij blijkt een dochter te hebben en deze nukkige puber komt tijdelijk bij Robbedoes en Kwabbernoot te logeren. Intussen duiken overal op de wereld zwarte champignons op die zich in een razend tempo vermeerderen en arriveert bij Galerie Bernard de ene na de andere zending met spectaculaire doeken van een anonieme kunstenaar. Hebben al deze gebeurtenissen met elkaar te maken?
Robbedoes in de versie van Frank lijkt wel een  beetje op zijn jongere alter ego, maar een warrige stripheld is één ding, een warrig stripverhaal is wat anders. Frank en Zidrou hebben iets te veel in hun verhaal willen stoppen, de zwarte champignons konden achterwege blijven want het verhaal van de mysterieuze schilderijen is al interessant genoeg.
Tegenover het onevenwichtige scenario staan wel 88 prachtig getekende pagina's die het lange wachten op nieuw werk van Frank weer goedmaken.
Dupuis 2016; 88 pagina's; softcover, kleur; € 9,50
☺☺☺☺
Kijk ook eens op http://hanspols.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten