maandag 14 november 2016

Zwart-wit

DE COMPLETE JERRY SPRING 1: DE VERLATEN MIJN (Jijé)
 Jijé (Joseph Gillain) was één van de belangrijkste Belgische striptekenaars van de twintigste eeuw. De laatste jaren raakte hij wat in de vergetelheid maar daar begint verandering in te komen dankzij integrale uitgaven van Tanguy en Laverdure, Roodbaard en Jan Kordaat. Hij tekende in verschillende stijlen, maar Jijé werd vooral groot met realistische getekende stripverhalen, zoals de hiervoor genoemde drie. Zijn mooiste reeks was een western: Jerry Spring. Hij zou met deze reeks de norm stellen voor de Europese western, die nog verder vervolmaakt zou worden met topreeksen zoals Blueberry, Comanche en Buddy Longway.
Jerry Spring gaat van start in 1954 als de populaire Amerikaanse reeks Red Ryder ten einde loopt en er behoefte is aan een nieuwe western voor het tijdschrift Robbedoes. Westerns zijn niets bijzonders in die tijd, maar Jijé weet meer diepgang aan het genre te geven. De verhalen spelen zich af rond de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. De hoofdpersoon in de reeks Jerry Spring is een klassiek soort cowboy. In het eerste verhaal ontmoet hij Pancho, een niet al te snuggere, maar aandoenlijke Mexico, die hem evenals Ruby, zijn paard, bij zijn verdere avonturen zal vergezellen.
Met krachtige penseelstreken weet Jijé het zuiden van de VS overtuigend neer te zetten. Het is bekend dat hij een hekel had aan inkten en zo snel mogelijk na het schetsen de platen in de inkt zette om de spontaniteit van de potloodlijn zo min mogelijk geweld aan te doen. Daarin schuilt de kracht van zijn tekenwerk. Wat ook opvalt is dat hij zich niet houdt aan de in die tijd gangbare wafelstructuur van de pagina en het aantal tekeningen per plaat beperkt houdt. In Zilvermaan beperkt hij zich zelfs vaak tot drie stroken van twee plaatjes. Afgezien va dit technische aspect valt het werk van Jijé ook op door de warmte en menselijkheid van de personages. Het is in de jaren vijftig nog lang niet gebruikelijk om op te komen tegen racisme, zoals Spring doet in Yucca Ranch als een oude man zijn twijfels uit over Pancho's betrouwbaarheid.
In De complete Jerry Spring 1: De verlaten mijn zijn de eerste drie verhalen van Jerry Spring gebundeld: Golden Creek, Yucca Ranch en Zilvermaan. De uitgever maakte de opvallende keuze om deze verhalen af te drukken in zwart-wit. Commercieel niet direct verstandig, maar als je de pagina's bekijkt begrijp je wel waarom. Jijé was goed op de hoogte met de Amerikaanse krantenstrip en zijn eigen stijl werd sterk beïnvloed door tekenaars die het werken met zwart-witcontrasten tot in de puntjes beheersten: Milton Canniff, Noel Sickles. Van inkleuren hield hij eigenlijk niet en het liefst zag Jijé zijn werk uitgegeven in zwart-wit. Het wordt er niet minder krachtig door. Integendeel. Het laat eens te meer zien waarom zijn werk nog altijd hoog gewaardeerd wordt.
Arboris 2016;160 pagina's; hardcover, zwart-wit; € 24,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten