woensdag 16 november 2016

Een vooruitziende blik

DE RODE BARON (Carlos Puerta & Pierre Veys)
Manfred von Richthofen wist met zijn rode Fokker in de eerste Wereldoorlog ruim tachtig vliegtuigen van de tegenstander neer te halen en kreeg daarom de bijnaam de rode baron. De legendarische piloot inspireerde al vaker stripmakers, denk maar aan Hugo Pratt, die hem opvoert in Corto Maltese. Maar dat is een heel ander karakter dan de jonge man die we leren kennen in Tussen de kogels door, het eerste del van een drieluik door Pierre Veys (De avonturen van Philip en Francis) en Carlos Puerta, die al eerder een verdienstelijke pilotenstrip maakte: No man's land.
Pierre Veys maakte van de rode baron persoon een stripheld en voegde aan de historische gegevens een wat fantastisch element toe om zijn succes als gevechtspiloot te verklaren.
In dit eerste deel wordt nog niet zo veel gevlogen. Manfred is een sportieve en ambitieuze jongen die een militaire eliteopleiding volgt in Berlijn. Hij is niet bij iedereen even geliefd en als een groepje jongens hem een lesje wil leren ontdekt hij zijn gave: hij heeft een soort vooruitziende blik en weet dat iemand hem aan wil vallen en hoe hij dat gaat doen. Hij zoekt bewust het gevaar in de Berlijnse straten en leert zo om die gave te gebruiken. Hij vergeet zijn oorspronkelijke plan om bij de cavalerie te gaan en leert een gevechtsvliegtuig te besuren.
Er verschijnen de laatste jaren veel pilotenstrips en De rode baron is er een van de velen, maar waarin deze strip van anderen onderscheidt is het weergaloze schilderwerk van Carlos Puerta. De uiterst realistische tekeningen zijn zo knap ingekleurd dat het soms wel foto's lijken. Dat maakt De rode baron meer dan de moeite waard.

Dupuis 2016; 48 pagina's; harde of zachte kaft, kleur; € 14,95 of 7,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten