zondag 27 november 2016

Een dorpje waar eigenlijk nooit iets gebeurt

MAGASIN GENERAL INTEGRAAL 1 (Loisel & Tripp)
Regis Loisel had nog jaren door kunnen gaan met het tekenen van fantasystrips na het succes van Op zoek naar de tijdvogel, maar dat deed hij niet. Hij maakte eerst Peter Pan, een bijzondere bewerking van het overbekende verhaal en daarna Magasin Général een negendelige reeks waar hij samen met Jean-Louis Tripp ruim tien jaar aan werkte. De serie is voltooid en verschijnt nu opnieuw in een driedelige integrale uitgave. Dit deel bevat de eerste drie verhalen.
Wie had ooit gedacht dat een verhaal over een kleine Canadese dorpsgemeenschap rond 1920 zo'n groot succes zou worden, maar het gebeurde!
In deel 1 maken we kennis met Marie. Na de dood van haar man Felix (die het verhaal vertelt) neemt zij het winkeltje over in het gehucht Notre-Dame-des-Lacs, waar eigenlijk nooit iets gebeurd. Tot op een dag een man arriveert die pech heeft met zijn motor. Marie ontfermt zich over hem. Als eigenares van de winkel is ze een soort spil waar het houthakkersdorpje om draait. Iedereen komt in haar winkel en zij kent iedereen. Dit deel van Magasin Général is een eerste kennismaking met Marie en haar dorpsgenoten waarvan er een aantal centraal staan in de volgende delen.
De man met de motorfiets heet Serge. In het tweede, naar hem genoemde, deel opent hij bij de winkel van Marie een restaurant. Het kost wat moeite maar uiteindelijk weten de vrouwen van het dorp de weg ernaartoe te vinden en het verhaal eindigt met een feestelijke maaltijd.
Tot dan toe spelen mannen nauwelijks een rol in het verhaal maar daar komt met deel 3 verandering in. De mannen van het dorp keren terug van een lang verblijf in de bossen, waar ze hout hebben gehakt. Ze zijn niet blij als ze zien wat er veranderd is in het dorpje en Serge zien ze al helemaal niet zitten. De mannen besluiten zijn restaurant te boycotten. Uit solidariteit sluit Marie haar winkel en er ontstaat een verhitte strijd tussen de mannen en vrouwen van het dorp. Van Serge, die heel populair is bij de vrouwen, hoeven hun echtgenoten weinig te vrezen blijkt aan het einde van dit deel als de rust is weergekeerd en hij Marie een bekentenis doet.
Er gebeurt in Magasin Général weinig, bijna even weinig als in Notre-Dames-des-Lacs zelf. Maar als je tussen de regels door leest en het dorpje beter leert kennen is er veel leed, onderhuidse spanning, zijn er onverwerkte gebeurtenissen en intriges. Oorspronkelijk wilden Loisel en Tripp een trilogie maken, maar er viel nog zoveel te vertellen over de mensen in het dorpje dat het uiteindelijk negen delen werden. En dat is geen deel te veel. Magasin Général is een verslavend verhaal, wie er eenmaal aan begint wil weten hoe het verder gaat met Marie, Serge en de anderen. Je sluit ze in je hart en het is als je de laatste pagina omslaat alsof je afscheid neemt van goede vrienden.
Wie  Magasin Général nog niet kent moet deze integrale absoluut aanschaffen gaan lezen.
Casterman 2016; 240 pagina's; hardcover, kleur; € 45,00
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten