donderdag 6 oktober 2016

Gewone mensen in oorlogstijd

SUITE FRANÇAISE - STORM IN JUNI (Emmanuel Moynot)
Suite Française - Storm in juni heeft een interessante voorgeschiedenis. Deze door Emmanuel Moynot getekende paperback is de stripversie van het eerste  deel van Suite Française, een boek waaraan de Franse schrijfster Irène Némirosky werkte in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog.
Irène Némirosky werd geboren in 1903 in Kiev als dochter van een joodse bankier. Op haar zestiende verhuisde ze met haar ouders naar Frankrijk. In 1929 brak ze door als schrijfster met de roman David Golder. Haar boeken, waarin ze een veranderend Frankrijk op weg naar verwoesting beschreef waren succesvol, maar riepen ook felle reacties op.
Aan Némirosky's carrière kwam een einde na de Franse bezetting door de Duitsers. Haar boeken werden verboden en ze kreeg een publicatieverbod. Dat weerhield haar er niet van om te blijven schrijven zonder haar teksten te kunnen publiceren. In 1942 werd ze opgepakt en stierf ze in Auschwitz, een koffer achterlatend met manuscripten. Toen haar dochters jaren later de koffer openden bleken er zich tussen de manuscripten nog een aantal complete romans te bevinden: Chaleur du sang (De hitte van het bloed) en de eerste twee delen van Suite Française, waarin ze het leven beschrijft van een aantal gewone mensen in oorlogstijd.  Er waren vijf delen voorzien, maar ze kon er slechts twee voltooien.
Toen Suite Française in 2004 postuum verscheen werd het onthaald als een meesterwerk. Het tweede deel (dat het leven van een aantal vluchtelingen beschrijft in een dorpje) werd inmiddels met succes verfilmd onder de titel Suite Française. In deze stripversie geef Emmanuel Moynot zijn getekende visie op het eerste deel. Hij bracht het verhaal mooi in beeld in een wat krasserige stijl, schetsen bijna, wat goed past bij de sfeer van het verhaal dat ook iets gehaasts heeft.
Suite Française - Storm in juni beschrijft de lotgevallen van een aantal zeer uiteenlopende personages die Parijs ontvluchten als het Duitse leger steeds verder oprukt. Hun maatschappelijke verschillen verdwijnen tijdens die vlucht,  ze moeten (met moeite) afstand doen van hun oude leven en vallen terug op hun eigen persoonlijkheid. Hun ware aard komt naar boven als er nog maar een ding is dat telt: overleven. Het is het begin van een reis door Frankrijk, die voor een aantal van hen ook het einde betekent.
Sherpa 2016; 224 pagina's; paperback, zwart-wit; € 19,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten