woensdag 12 oktober 2016

Een bijzondere amulet

The time before (Cyril Bonin)

Bijna iedere dag maken we keuzes die invloed hebben op de rest van ons leven. Slechts één woord kan al voldoende zijn om je leven een andere kant op te laten gaan. Soms zou je het liefst terug gaan naar zo'n moment waarop je iets zei of deed dat je liever niet of anders had gezegd of gedaan. Dat is het uitgangspunt van The time before, een knap geconstrueerd verhaal van Cyril Bonin. (Fog, Camera obscura, Schijn bedriegt)

The time before speelt zich af in New York in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De hoofdpersoon van het verhaal is Walter Benedict, een jonge fotograaf, die op een avond een oude man helpt, die op straat beroofd wordt. Als dank geeft de man hem een talisman, die volgens hem bijzondere krachten heeft. Hij kan je terug laten gaan naar het moment in de tijd waar je aan denkt en je dat opnieuw laten beleven. Walter neemt het verhaal van de oude man niet al te serieus totdat hij, rokkenjager die hij is, door zijn baas wordt betrapt met een fotomodel dat de dochter van zijn werkgever blijkt te zijn. Ontslag op staande voet. Dat is het moment waarop hij besluit om de amulet toch eens te proberen. Zo weet hij zijn ontslag te voorkomen. Steeds vaker gaat hij de amulet gebruiken en door er slim mee om te gaan heeft hij de ene na de andere scharrel en wordt hij een succesvol fotograaf. Totdat hij een ernstig auto-ongeval heeft en in het ziekenhuis belandt. Hij weet dat hij het  hele ongeluk kan voorkomen door de amulet te gebruiken, maar dan leert hij  Lisa kennen, zijn verpleegster, die hem helpt revalideren. Als hij terug gaat in de tijd zal hij ook Lisa niet ontmoeten, van wie hij is gaan houden.
Rond dit dilemma schreef Bonin een knap geconstrueerd verhaal, dat ondanks het wat vreemde, sprookjesachtige uitgangspunt overtuigend wordt uitgewerkt. Tel daar de mooi ingekleurde, sfeervolle tekeningen bij en je hebt een topstrip in handen.
Bloan 2016; 104 pagina's; hardcover, kleur; € 19,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten