maandag 19 september 2016

Een opstandige tiener

DE VLIEGENIER 1: HET VERTREK (Eric Arnoux, Chrys Millien & Jean-Francois Kraehn)
In deel 9 van de zeevaartstrip Tramp komt een personage voor met een door het leven getekend gezicht. Hij heet Tanguy en krijgt de bijnaam La-Vie-Dure, een woordspeling die verwijst naar Tanguys leven en naar de bekende pilotenstrip Tanguy en Laverdure. Tramp werd stopgezet en Kraehn kreeg van zijn uitgever de kans om een nieuwe reeks op te zetten. Daarvan is Het vertrek het eerste deel. Yan Calec, hoofdpersoon uit Tramp keert heel even terug op de eerste drie pagina's van deel 1 van De vliegenier. Hij krijgt hij een boek in handen met het levensverhaal van Tanguy La-vie-dure en begint daarin te lezen. Daarna verplaatst de handeling zich naar Duits Oost Afrika in 1917.
In Europa is de Eerste Wereldoorlog aan de gang, maar ook Afrika wordt niet gespaard. Tanguy is de zoon van een dominee en wordt in 1901 als Josef geboren. Hij groeit op op de missiepost van zijn vader, die als een van de weinigen in de buurt een vliegtuig heeft en er Josef ook in leert vliegen. Josefs avontuurlijke oom Friedrich heeft zich aangesloten bij het Duitse leger en wil het vliegtuig gebruiken voor spionagevluchten. Zijn broer is dar pertinent op tegen. Dat het vliegtuig uiteindelijk toch bij de oorlog betrokken raakt is te danken aan Josef, die in opstand komt tegen zijn autoritaire vader en zichzelf daarmee behoorlijk in de nesten werkt.
Pilotenstrips zijn op het moment behoorlijk in de mode en je moet van goeden huize komen als je daar nog iets aan toe wil voegen. Dat lukt Kraehn vrij aardig. De vliegenier gaat goed van start met een doordacht scenario en prima tekenwerk van Eric Arnoux en Chrys Milien. Het eerste hoofdstuk van Josefs pilotenbestaan eindigt veelbelovend. Het ziet er naar uit dat Jean-Charles Kraehn met De vliegenier een nieuwe kwaliteitsreeks toevoegt aan zijn oeuvre die best eens populair kan worden.
Dargaud 2016; 64 pagina's; softcover, kleur; € 7,95
☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten