donderdag 22 september 2016

Een gemene rat voert een economische oorlog

Chlorophyl integraal 2 (Raymond Macherot)
Het tweede deel van Chlorophyl integraal bundelt de verhalen Chlorophyl en de spoorwegpiraten (De spoorpiraten) , Zizanion de verschrikkelijke en De terugkeer van Chlorophyl. Oorspronkelijk verschenen deze verhalen tussen 1957 en 1959 in het weekblad Kuifje.
In De spoorpiraten introduceert Macherot Notenschelp, een eilandstaatje in de Middellandse zee dat wordt geregeerd door koning Mitro XIII. De altijd verkouden muis Minimum heeft het advies gekregen om de winter door te brengen in warme streken, dus vliegt hij met zijn vriend Chlorophyl naar Notenschelp. Wat een rustige vakantie had moeten zijn, word een spannend avontuur, waarbij ook aartsvijand Anthraciet weer opduikt, die een plan heeft bedacht om de macht op het eiland over te nemen.
De spoorpiraten is een keerpunt in de serie. In de eerste drie verhalen (die in deel 1 van de integrale reeks stonden) zijn Chloro en zijn vrienden en vijanden nog min of meer echte dieren, maar op Notenschelp gaan ze kleren dragen en zoals in veel dierenstrips worden ze een soort mensen in dierengedaante, een bekende techniek om met als mensen vermomde dieren iets te zeggen over de mensen zelf en satire te bedrijven. En dat doet Macherot. In De Spoorpiraten beschrijft hij een soort economische oorlogsvoering. Anthraciet probeert de macht te grijpen door het staatje economisch lam te leggen. Briljant bedacht, maar niet iedereen is blij met De Spoorpiraten.  Vooral een opmerking die gezien werd als kritiek op de vakbonden komt Macherot duur te staan. Zijn uitgever wegert om het verhaal in boekvorm uit te brengen.
Niettemin gaat Raymond Macherot op dezelfde voet verder in Zizanion de verschrikkelijke. Zizanion is een veel geslepener schurk dan Anthraciet, die hier niet meer is dan Zizanions domme assistent. Het is er ook Zizanion om te doen de macht te grijpen. Als middel daarvoor plant hij allerlei aanslagen op Koning Mitro XIII. En weer is er kritiek op Raymond Macherot. Met als gevolg dat ook Zizanion de Verschrikkelijke niet in boekvorm verschijnt en hem te kennen wordt gegeven dat hij maar weer eens een verhaal moet maken dat zich afspeelt in Het Stille Dal. Dat wordt De terugkeer van Chlorophyl.
Minimum en Chlorophyl zijn kleren gaan dragen en zetten een kleermakerij op om ook de andere dieren in het bos van kleding te voorzien zodat ze het niet koud meer hebben. Dan wordt Chlorophyl gegrepen door een roofvogel. De andere dieren vrezen dat hij dood is, maar een klein vogeltje ontdekt wat er echt aan de hand is als hij in de stad allemaal aangeklede dieren ziet lopen.
De terugkeer van Chlorophyl is een zachtaardig verhaal, Macherot heeft een stapje teruggedaan en dit verhaal sluit weer aan bij de eerste drie delen, maar in het tekenwerk is een behoorlijke vooruitgang te zien. Macherot heeft de strakke pagina-indeling van die eerste verhalen achterwege gelaten en experimenteert met camerastandpunten. De kwaliteit van het tekenwerk en het po√ętische verhaal zorgen ervoor dat Macherots reputatie weer in ere hersteld is. Het zal overigens tot de jaren tachtig duren voordat De Spoorpiraten en Zizanion de Verschrikkelijke in een nieuw opgestarte reeks als album verschijnen.
Net als in het eerste deel van deze integrale uitgave in drie delen staan er ook in deel 2 weer veel extra's. Naast een gedegen achtergronddossier zijn dat deze keer een kort Chlorophylverhaal waarvoor Greg het scenario schreef, enkele reclamestrips en alle afleveringen van Klaxon, een verhaaltje dat was opgezet als een soort tekenfilm.
Scratch Books 2016; 208 pagina's; hardcover, kleur; € 27,50
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten