woensdag 10 augustus 2016

Het andere Rio

RIO 1: GOD VOOOR ONS ALLEN (Corentin Rouge & Louise Garcia)
Geen Olympische sport, geen kleurrijk carnaval, maar wel het harde leven in de straten van de stad staat centraal in Rio, een nieuwe reeks waarvoor Rouge de tekeningen maakt en Louise Garcia, die zelf in Rio heeft gewoond, het verhaal schrijft. Ze schetst een indringend beeld van het leven van een groep straatkinderen te midden van criminelen, travestieten en corrupte politieagenten.
De twee belangrijkste personages in het boek zijn Rubeus, een jongen van negen en zijn vijf jaar jongere zus Nina. Hun moeder heeft een relatie met een politieagent waarvan ze zwanger is geraakt. Ze probeert hem hiermee te chanteren en dat kost haar het leven. Rubeus en Nina komen op straat te staan en proberen te overleven. Via een andere jonge zwerver, Bakar, sluiten ze zich aan bij een jeugdbende. Nadat de bende geprobeerd heeft om toeristen te beroven in een hotel besluit de politie dat de straten van Rio moeten worden schoongeveegd. Kinderen worden opgepakt en Rubeus en Nina raken van elkaar gescheiden.
Dit eerste deel van Rio is hard, gewelddadig en realistisch, maar kent ook tedere kanten, zoals de liefde van Rubeus voor zijn zusje dat hij door de ellende probeert heen te slepen. Je kan niet anders dan genegenheid voelen voor het joch dat door de erbarmelijke omstandigheden waarin hij opgroeit terecht komt in een schijnbaar uitzichtloze situatie. Voor Nina gloort er even een sprankje hoop als een Amerikaans echtpaar probeert haar te adopteren.
Het tekenwerk van Rouge is erg goed, het geweld en de emoties brengt hij overtuigend in beeld en het scenario heeft voldoende diepte om te blijven boeien en nieuwsgierig te maken naar het vervolg.
GlĂ©nat 2016; 48 pagina's; softcover, kleur; € 7,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten