donderdag 4 augustus 2016

Eerbetoon aan een iconische stripfiguur

DE MOORDENAAR VAN LUCKY LUKE (Matthieu Bonhomme)
In 2016 is het zeventig jaar geleden dat Lucky Luke van  Morris voor het eerst verscheen. Het werd een van de klassiekers van de Europese strip. Vooral in de jaren zestig en zeventig, toen Goscinny de verhalen schreef was de serie op zijn best: gelaagde humor, optredens van historische figuren, cameo's, maar ook (niet te vergeten) goed gedocumenteerde verhalen.
Bonhomme heeft zijn huiswerk goed gedaan. Hij blijft zijn eigen tekenstijl trouw, maar hij kent het werk van Moris goed, dat zie je bijvoorbeeld aan de hoofden van de personages en aan de inkleuring. Hij schreef zelf het uitstekende scenario. Lucky Luke belandt in het stadje Froggy Town, de bevolking staart hem, de levende legende, bewonderend aan als hij drijfnat na drie dagen achtereen regen het stadje binnenrijdt. De bewoners van Froggy Town roepen zijn hulp in om het van hun gestolen goud terug te vinden. Achter de diefstal hiervan zitten de Bones, een plaatselijke bende. Lucky Luke hoeft niet op veel hulp te rekenen, behalve van de eenzaat Doc Wednesday.
Het verhaal zit zoals gezegd goed in elkaar, het is spannend, bevat alle elementen van een geslaagde western en er zit, zoals dat hoort bij Lucky Luke veel humor in. Heel grappig is Lukes speurtocht naar een laatste restje droog gebleven tabak.
Helemaal nieuw is het westerngenre niet voor Bonhomme.  Hij maakte twee delen van de westernsatire Texas Cowboys met Lewis Trondheim, maar De moordenaar van Lucky Luke is geen parodie, het is een geslaagd eerbetoon aan een groot stripmaker en een iconische stripfiguur.
Lucky 2016; 64 pagina's; softcover; € 7,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten