maandag 8 augustus 2016

Een verloederde eend

BETTY BLUES (Renaud Dillies)
Het genre van de dierenstrip is al stokoud, maar nog springlevend. Steeds weer zijn er stripmakers die er in slagen om binnen het genre met iets nieuws te komen, zoals Renaud Dillies, waarvan eerder twee prachtige albums verschenen (Abeltje, Dromen en Muizenissen) van wat recentere datum. Onlangs verscheen ook Betty Blues in vertaling, de strip waarmee Dillies in 2003 debuteerde. En dat is (bijna) even goed als de twee hiervoor genoemde titels.
De hoofdpersoon in Betty Blues is een eend, Little Rice Duck, die de kost verdient als jazztrompettist in kroegen en clubs. Als op een dag zijn vriendin Betty, Lady Jazz zich laat verleiden door een rijke kater met een fles champagne en Little Rice voor hem verlaat beginnen de blues. Het eendje verloedert. Hij zuipt zich te pletter en in een dronken bui verliest hij zijn trompet. Nou ja, hij wil toch nooit meer spelen en hij trekt de wijde wereld in.
Zal hij echt nooit meer spelen? Zal hij ooit nog gelukkig worden? Betty Blues is een mooi, weemoedig verhaal met een kklassiek thema: de muzikant die vergroeid is met zijn instrument. Dillies vertelt het emotionele verhaal op strak ingedeelde pagina's in krasserige tekeningen vol emoties. En dat is bijna tachtig pagina's lang genieten.
Gorilla 2016; 78 pagina's; hardcover, kleur; € 14,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten