woensdag 17 augustus 2016

Een geslaagde hommage

CORENTIN: DE DRIE PARELS VAN SAS-KYA (Christophe Simon & Jean Van Hamme)
In 2016 is het zeventig jaar geleden dat het eerste nummer van Kuifje verscheen. Hier stonden vier stripverhalen in: Kuifje en de zonnetempel van Hergé, Het geheim van de Zwaardvis (Blake en Mortimer) van Edgar P. Jacobs, De legende der vier heemskinderen van de zo goed als vergeten tekenaar Jacques Laudy en De fantastische avonturen van Corentin Feldoë. Corentin is een Bretonse jongen die het avontuur zoekt en met een aap en een tijger als gezelschap door verre exotische oorden trekt. De vrij jonge tekenaar Paul Cuvelier baseert het op de verhalen die hij als kind verzon en aan zijn familieleden vertelde.
Het verhaal heeft succes en wordt een van de populairste reeksen van Kuifje, maar na vijf jaar houdt Cuvelier er mee op om zich volledig te kunnen wijden aan de beeldende kunst. Dat avontuur mislukt en hij keert terug naar Kuifje, waarvoor hij in de jaren zestig meerdere reeksen tekent: Wapi, De kruisridder zonder naam, Dientje en… opnieuw Corentin. Uiteindelijk verschijnen er van Corentin in dertig jaar tijd slechts zeven verhalen. Cuvelier sterft in 1978 op 55-jarige leeftijd.
De laatste twee verhalen van Corentin (De prins van de woestijn en Het rijk van het zwarte water) worden geschreven door Jean Van Hamme. Van Hamme schrijft ook een novelle die in een Kuifje pocket verschijnt. Dit tekstverhaal vormde de basis voor het stripverhaal dat nu in de winkel ligt.
De plot van De drie parels van Sas-kya is snel verteld.  De radja van Sompur biedt Corentin de hand van zijn dochter aan en drie enorm kostbare parels, maar Corentin weigert. Hij trekt liever de wereld in, het avontuur tegemoet. Als de parels worden gestolen is Corentin de eerste verdachte. Hij is immers een van de weinigen die ze heeft gezien en weet waar ze zich bevinden. Om zijn onschuld te bewijzen gaat Corentin op onderzoek uit.
Corentin was een serie die het ook eigenlijk niet zozeer van de briljante verhalen moest hebben, het was vooral een heel sfeervolle reeks met een eigen karakter.
De keuze voor Christophe Simon als tekenaar van De drie parels van Sas-kya, die je misschien kent van zijn eigen reeks Sparta. is niet verrassend. Simon werkte eerder met Jacques Martin samen aan Alex en was zijn eerste opvolger. Net als Martin en Cuvelier heeft ook Simon een passie voor het tekenen van jonge mannen op de grens van volwassenheid. De sensualiteit, die zo typerend was voor de Corentin-verhalen van Cuvelier vind je ook in deze geslaagde hommage terug. Er is alles aan gedaan om dit verhaal de sfeer te geven van de Corentin-albums van pakweg vijftig jaar geleden: de inkleuring, de wat te lange en soms overbodige tekstblokken en de paginagrote tekeningen die het verhaal soms even onderbreken, maar het is vooral die zinnelijkheid die de serie Corentin zijn eigen karakter gaf en Simon weet die perfect te reconstrueren.
Lombard 2016;56 pagina's; hardcover, kleur; € 16,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten