zaterdag 20 augustus 2016

De rugpijn van een nazi-kopstuk

KERSTEN, DE LIJFARTS VAN HIMMNER (Fabien Benouel & Patrick Pema)
De wat droge titel van het boek geeft al aan dat we hier te maken hebben met een  biografie en een verhaal gebaseerd op historische feiten.
Felix Kersten, een Finse arts, slaagt erin om Heinrich Himmler, een van de topmannen naast Hitler voor en tijdens de Tweede wereldoorlog, met massages van zijn steeds terugkerende rugpijn af te helpen. Himmler besluit hem daarom in dienst te nemen als zijn lijfarts. Na verloop van tijd is Kersten niet alleen  meer zijn arts, maar wordt hij de vertrouweling van Himmler. Himmler vertrouwt Kersten volledig, maar niet iedereen in zijn omgeving is even blij met de vriendschap en Kersten wordt er van verdacht te spioneren en geheime informatie door te spelen.
Het lukt Kersten goed om verborgen te houden dat hij inderdaad informatie doorspeelde en dat hij dankzij zijn invloed op Himmler vele levens heeft weten te redden. Ondanks dat is zijn naam veel minder bekend geworden dan die van Wallenberg of Schindler. Na de oorlog wordt hij opgepakt als nazi-collaborateur en het kost grootste  moeite om hem te rehabiliteren.
De tekeningen, het sobere en sombere kleurgebruik en pagina's vol pratende hoofden nodigen niet direct uit om dit stripalbum op te pakken, maar als je er eenmaal in begint te lezen leg je het niet snel meer weg en merk je dat die tekenstijl prima past bij het bijzondere verhaal dat hier als een spannende thriller wordt verteld.
Uitgeverij Glenat 2016; 96 pagina's; hardcover, kleur; € 19,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten