woensdag 27 juli 2016

Spion voor de keizerin

MAXENTIUS 1 DE OPSTAND en 2 DE AUGUSTA (Romain Sardou & Carlos Rafael Duarte)

In de afgelopen jaren gingen er regelmatig nieuwe reeksen van start, die zich afspelen in de Oudheid, soms in de Griekse tijd, maar meestal de Romeinse tijd. En dan hebben we het over een vrij lange periode. Het schoolvoorbeeld van de Oudheidstrip is natuurlijk Alex van Jacques Martin, een reeks die een standaard heeft gezet voor de historische strip. De lat lag erg hoog bij Jacques Martin, iedere straattegel moest historisch juist zijn. Misschien wel daarom kreeg Alex nooit echt concurrentie. Het verzamelen van documentatie is tegenwoordig een stuk makkelijker dan in de tijd dat Martin aan Alex begon, een belangrijke reden waarom er nu meer oudheidstrips zijn. De reeks Alex bestaat nog steeds, maar er zijn nu ook moderne varianten: Murena, Apostata, Gloria Victis en nu dus Maxentius.
Er zijn veel verschillen tussen Alex en deze opvolgers, maar er zijn ook overeenkomsten. Martin koppelde zijn striphelden steevast aan eenn historisch personage en dat is in het genre een soort regel geworden. Bij Alex was dit Julius Caesar en bij Maxentius is het keizer Justinianus. Het is duidelijk, deze serie speelt zich eeuwen na Alex af.
Van Maxentius verschenen twee delen tegelijk, waarvan vooral het eerste de moeite waard is. Het verhaal is gebaseerd op een bizarre gebeurtenis, die in 532 plaatsvond, de Nika-opstand. Wagenrennen waarbij twee partijen tegen elkaar streden waren in die tijd net zo populair als het huidige voetbal. En de supporters net zo fanatiek. Na een incident tijdens zo'n wedstrijd ontstaat er een bloedig conflict tussen de supportersgroepen dat volledig uit de hand loopt en Justinianus bijna de kop kost.
Maxentius is een temmer van wilde dieren, maar misschien is dat slechts een dekmantel  voor zijn activiteiten als spion van de augusta, de keizerin, want in een arena hoor je veel. De augusta Theodora is een vrouw die veel macht heeft, ook over Maxentius. Ze hebben een ingewikkelde relatie met elkaar,die in het tweede deel wat duidelijker wordt.
Het eerste deel van Maxentius heeft met de Nika-opstand een interessant uitgangspunt, maar deel twee is eerlijk gezegd vrij saai. Carthago roert zich en Maxentius reist met Theodora door het Byzantijnse Rijk om opstandige dorpen tot de orde te roepen. Veel meer valt er eigenlijk niet over te zeggen.
Het tekenwerk in deze eerste twee delen ziet er goed, maar een beetje statisch uit. Maxentius mist het sensuele van Murena of Gloria Victis (die andere arenastrip), wat een beetje bij het genre hoort. Maar de zwakke plek is vooral het scenario, in het eerste deel weten de auteurs een de opstand aardig te verbinden met een (fictief) complot tegen de keizer, maar deel twee heeft te weinig om het lijf om te kunnen boeien, we leren Maxentius en Theodora beter kennen, maar verder gebeurt er niet veel.
Uitgeverij Lombard; 56 pagina's per deel; softcover, kleur; € 7,95
☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten