maandag 25 juli 2016

Op zoek naar een zoon

MOEDER RUSLAND (Anlor & Ducoudray)
Moeder Rusland is gebaseerd op een feit uit de recente Russische geschiedenis. In de jaren negentig waren er flinke problemen met de republiek Tsjetsjenië en Rusland stuurde er soldaten naar toe. Een aantal van hen werd gevangen genomen door de rebellen en hun leider generaal Basajev. Hij liet weten dat hij die krijgsgevangenen best vrij wilde laten, maar dan moesten hun moeders ze komen ophalen. Tot zover de feiten.
Aurelien Decoudray bedacht Ekaterina Kitaev, een van de moeders van zo'n vermiste soldaat. Als ze de oproep van Basajev hoort, voegt ze de daad bij het woord en gaat met als enige gezelschap haar hondje naar Tsjetsjenië om haar zoon Volodia terug te halen. Het is een gevaarlijk reis waarop ze veel mensen leert kennen en verschillende kanten van het verhaal van de opstand hoort. Ze heeft zelfs een ontmoeting met Basajev, en dat levert een  sterke scène op. Ondanks tegenwerking en de hoon die haar ten deel valt zet de moeder van Voldia door en volhardt in haar pogingen om hem te vinden.
Decoudray heeft zich, voor zover ik kan beoordelen, goed gedocumenteerd en zet overtuigend de (oorlogs)situatie neer. Het verhaal is sterk, alleen al door het mooie uitgangspunt, maar het heeft ook wat merkwaardige kanten. Anlor tekent niet in een strikt realistische stijl en soms ronduit karikaturaal, zoals een aantal kinderen en het hondje. Het verhaal is hartverscheurend, maar kent ook heel luchtige scènes. Dat is wel even wennen,maar misschien is dat ook de kracht van het verhaal. Ekaterina's avontuur blijft je bij.
Uitgeverij Saga 2016;96 pagina's; hardcover, kleur; € 29,99

Ook verkrijgbaar als twee delen van beide 48 pagina's voor € 8,99 per deel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten