donderdag 9 juni 2016

Weerzien met een vriendin

Toch een geluk (Babara Stok)
Barbara Stok maakt al zo'n twintig jaar stripverhalen over haar eigen dagelijks leven, maar bij het grote publiek werd ze bekend met een strip die niet over haarzelf ging. Vincent (2012) was een verhaal in opdracht over Vincent van Gogh. Het is een van de vele stripverhalen over beeldend kunstenaars die de laatste jaren verschenen, maar wel een eigenzinnige. Dankzij de dode schilder werd een boek van Barbara Stok uitgebracht in vele talen.
Met Toch een geluk is ze weer terug met een autobiografisch boek, maar Vincent is nooit ver weg. De verhalen in Toch een geluk zijn uit de periode waarin ze de rust zocht om aan Vincent te werken en de hectische periode nadat het boek verscheen . Ze wordt ineens overal ter wereld gevraagd om over haar boek te komen vertellen en dat geeft uiteraard veel stress, een thema dat een soort rode draad door haar boeken loopt.
Een verschil met haar eerdere boeken met  'dagboekstrips' is dat de verhalen dit keer net als het boek over van Gogh zijn ingekleurd in mooie zachte tinten. Wat bleef is het tobberige personage Barbara. De stripverhalen verschillen in lengte, soms niet meer dan een paar plaatjes, andere keren een paar pagina's en worden afgewisseld door stukjes tekst die vooral bedoeld zijn om duidelijk te maken in welke fase van haar even en haar carrière ze zich bevindt. Ze denkt veel na over het leven en wat er in de wereld gebeurt. Maar gelukkig heeft ze naast al dat gepieker en het werken aan Vincent ook nog tijd voor een zeiltocht met haar man.
Barbara Stok heeft een heel eigen vorm gevonden om boeken te maken, die ze steeds verder perfectioneerde. In dat opzicht is Toch een geluk haar beste boek tot nu toe. Maar het is ook en vooral een boek dat als je het zit te lezen, het gevoel geeft dat je na jaren een vriendin terugziet  die heel veel heeft meegemaakt en je daarover vertelt. Een aangenaam weerzien.
Nijgh & Van Ditmar; 160 pagina's; paperback, kleur; € 18,50
☺☺☺☺
Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten