zondag 12 juni 2016

Niet goed uit de verf gekomen

Jheronimus Bosch (Griffo)
Net zoals er een paar jaar geleden in het Vincent van Goghjaar een aantal stripverhalen verschenen over deze kunsenaar, proberen nu een aantal uitgevers een graantje mee te pikken van de aandacht die er is voor de 500 jaar geleden gestorven schilder Jheronimus Bosch. Marcel Ruijters was er al vroeg bij, Suske en Wiske gooiden een duit in het zakje met De bibbberende Bosch, Evi Njs maakte Alex en het feest van Jeroen Bosch en onlangs kwam een boek uit van Griffo.
Het is voor het eerste dat Griffo zelf voor een van zijn stripverhalen het scenario schrijft en misschien had hij dat beter niet kunnen doen. Over het tekenwerk niets dan goeds. Griffo kan goed tekenen, dat is bekend en hij weet de magische wezens van Bosch heel mooi tot leven te wekken. Bij een aantal keuzes kun je je bedenkingen hebben. Het verhaal speelt zich af in twee tijden, waarbij het heden realistischer is getekend dan de Midddeleeuwen. Daardoor wordt Jheronimus Bosch als personage een beetje kinderachtig en te veel een stripfiguur.
De delen die zich in 2016 afspelen hebben iets thrillerachtigs: een kunsthistorica gaat hierin op zoek naar het geheim achter de schilderijen van Bosch, een soort magisch vernis. Hoe Bosch hieraan komt  in de Middeleeuwse pagina's van het verhaal is dan weer erg fantasy-achtig, wat mede te danken is aan het eerder genoemde stijlverschil. Heden en verleden vallen samen in het laatste deel van het verhaal dat wat slordig tot een einde komt.
Het verhaal hinkt teveel op twee gedachten, waardoor het nu niet goed eh… uit de verf is gekomen.
Glenat 2016; 56 pagina's; hardcover, kleur; € 16,95
☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten