dinsdag 28 juni 2016

Jongens om van te houden

Het rechte pad 1: Lastige jongens (Morgan Tanco & Wilfrid Lupano)
 In een rustig tempo, maar onvermijdelijk groeide Wilfrid Lupano de afgelopen jaren uit tot een van de meest interessante Franse stripscenaristen van het moment. Alim de Leerlooier viel direct op en ook De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt en Azimut zijn prima strips, maar de grote doorbraak kwam met Krasse Knarren. Deze zeer grappige reeks over een aantal bejaarde vrienden staat al maanden in de Franse (strip)bestsellerslijsten en is ook hier goed ontvangen.
Dat Lupano een humoristische verhaal kan vertellen bewijst hij opnieuw met Het rechte pad, een tweedelig verhaal over vier jongens die niet willen deugen. Het verhaal speelt zich af tussen de twee wereldoorlogen. Drie weesjongens zijn terechtgekomen in een internaat op het Franse platteland om er te leren om eerzame burgers te worden. Alle drie hebben ze een oogje op de dochter van de naburige kasteelheer en ze ontsnappen regelmatig uit het internaat om haar te kunnen bespieden. Dan sluit zich een vierde jongen bij het groepje aan, een knaap die als onhandelbaar bekend staat en de rest van het groepje manipuleert. En dan is er nog de dochter van de graaf, die een van de jongens weet over te halen om naakt voor haar te poseren.
Het rechte pad wordt vlot verteld, is grappig en Tanco weet het heel mooi in beeld te brengen, waarbij vooral de manier waarop hij de personages laat bewegen en hun gezichten laat spreken heel sterk zijn. De jongens komen onder zijn vaardige handen echt tot leven. Lastige jongens, maar je gaat toch van ze houden.
Silvester2016; 56 pagina's; hardcover, kleur; € 16,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten