woensdag 22 juni 2016

Arzach in Utrecht

Maarten (Nico Stolk & Niels Bongers)
Van 2003 tot 2009 maakten Nico Stolk en Niels Bongers een serie tekstloze verhalen voor het Utrechtse 'beeldblad' De Inktpot. De held in deze is Maarten, een metafysisch monteur, die in actie komt als er surrealistische gevaren dreigen. En dat doet hij in Utrecht. In het eerste verhaal beginnen bijvoorbeeld alle Utrechtse gebouwen ineens te bewegen. Of ze gaan trillen omdat een groot monster de Dom beklimt. Al lezend in dit boek kom je allerlei Utrechtse locaties tegen, waarvan de Dom er maar een is. Dat maakt het leuk om te kijken welke gebouwen je allemaal herkent.
Maar ook voor wie Utrecht niet kent is Maarten een erg leuk boek geworden. Stripliefhebbers zullen merken dat Bongers en Stolk hun klassiekers kennen: The Silver Surfer, De Dictator en De Paddestoel, je vindt ongetwijfeld nog meer beeldcitaten. Maar het duidelijkst is de invloed herkenbaar van Moebius, wiens Arzach de grote inspiratiebron was voor Maarten, die overigens bij ieder verhaal subtiel van naam verandert: Martin, Marty enzovoort en ook dat is weer een verwijzing naar de eveneens tekstloze strip van Moebius.
Voor deze bundel zijn alle verhalen ingekleurd met potlood en dat heeft een mooi eindresultaat opgeleverd. Waarschijnlijk is Maarten niet overal buiten Utrecht makkelijk verkrijgbaar, maar het loont de moeite om er bij je (strip)boekenwinkel naar te informeren. (ISBN 978-94-90426-04-0) Het is een erg leuk en goed verzorgd boek.
Stichting De Inktpot; 46pagina's; softcover, kleur; € 10,00
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten