zondag 29 mei 2016

Waar Tim Burton Druillet ontmoet

De Heer Vastenavond van As Integraal (Eric Liberge)
De Heer Vastenavond van As is een van de vreemdste boeken in de catalogus van Dupuis. Het verhaal verscheen oorspronkelijk zo'n 15 jaar geleden in vier delen en was een van de titels waarmee de geflopte Collectie Impressies van start ging. Het was om begrijpelijke redenen geen kassucces, maar het kreeg wel een cultstatus tot ver buiten het Franse en Nederlandse taalgebied. Misschien is dat de reden dat er nu een integrale versie van  De Heer Vastenavond van As verkrijgbaar is.
De Heer Vastenavond van As is het verhaal van Victor Tortelduif, een man die struikelt over een speelgoedautootje, daarbij om het leven komt en belandt in het purgatorium, dat zich op de planeet Pluto lijkt te bevinden. Het is een vreemde wereld, bevolkt door skeletten en het is er doodsaai. Victor, die van huis uit cartograaf is probeert wat zin aan zijn bestaan als skelet te geven door de wereld, waarin hij terecht is gekomen in kaart te gaan brengen. een wereld waarvan de bewoners doen denken aan figuren uit de films van Tim Burton met decors die zo uit Lone Sloane van Druillet zouden kunnen komen.
De Heer Vastenavond Van As is prachtig getekend en ingekleurd. Liberge slaagt erin om zulke onwaarschijnlijke hoofdpersonen als een gemeenschap van geraamtes tot eh… leven te wekken en de vaak paginagrote decors zijn indrukwekkend. Het verhaal  is andere koek. Liberge maakt het de lezer niet gemakkelijk. Regelmatig vraag je je af welke kant het uitgaat met het verhaal, dat blijft verrassen, maar bepaald niet makkelijk is, soms frustreert maar waarin je toch door wil blijven lezen als je er eenmaal aan begint.
Je kunt het verhaal gewoon ondergaan,, maar wie behoefte heeft aan wat duiding doet er goed aan om eerst het nawoord te lezen, eigenlijk een interview met Liberge. In dit interview is  ook te hoe hij in 1999 voor De Heer Vastenavond van As een prijs kreeg in Angoul√™me uit handen van Philippe Druillet, zijn inspirator, en daarmee begon de opmars van dit bijzondere boek.
Dupuis 2016; 280 pagina's; hardcover, kleur;€ 39,95
☺☺☺☺
Kijk ook eens op http://hanspols.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten