dinsdag 10 mei 2016

Spectaculaire explosies en psychedelische kleuren

Bruno Brazil integraal 1 (Willliam Vance & Greg)
Als Greg midden jaren zestig hoofdredacteur wordt van het tijdschrift Kuifje zoekt hij aansluiting bij een wat ouder lezerspubliek. Hij start een aantal nieuwe reeksen, waarvoor hij jong talent een kans geeft, zoals Hermann (Bernard Prince) Ook vraagt hij aan meer ervaren stripmakers om met iets nieuws te beginnen, zoals Eddy Paape (Luc Orient). In de eerste categorie valt ook William Vance, die dan een beetje bekend is van de reeksen Ringo en Howard Flynn. Greg zoekt iemand om een serie verhalen in beeld te brengen over een op James Bond gebaseerde geheim agent. Al snel  blijkt dat Vance daarvoor de perfecte tekenaar is. De eerste korte verhalen slaan aan bij de lezers en in maart 1968 gaat het eerste vervolgverhaal van start: De haai die tweemaal stierf.
In dit eerste verhaal opereert Brazil grotendeels alleen. Hij gaat achter Schellenburg, een ex-nazi aan, die beweert te weten waar voor de kust van Zuid-Amerika zich een enorme schat bevindt. Niet alleen Brazil, maar zo'n beetje alle geheime diensten zijn in Schellenburg geïnteresseerd en er ontstaat een spannend kat- en muisspel.
In het tweede verhaal Commando Kaaiman moet Brazil een team samen stellen dat de opdracht krijgt om een misdadiger uit te schakelen die apparatuur heeft, waarmee hij wereldwijd televisie-uitzendingen kan manipuleren. Bruno Brazil en zijn team komen diep in de Zuid-Amerikaanse jungle terecht. De 'kaaimannen' blijven Brazil vergezellen bij zijn volgende avonturen. In deze eerste integrale zijn behalve de twee genoemde verhalen ook het derde en vierde opgenomen: Ogen zonder gelaat en De versteende stad.
Alle vier de verhalen zijn, al zijn ze bijna vijftig jaar oud, nog zeer de moeite waard om te lezen. De scenario's van Greg (in eerste instantie onder het pseudoniem Louis Albert geschreven) zitten stevig in elkaar en er zitten mooie vondsten in de verhalen. Je zou er bijna niet bij stilstaan, maar in 1968 waren er echt nog geen mobiele telefoons en zeker geen beeldverbindingen.
En dan is er het tekenwerk van William Vance. Je ziet in de loop van de verhalen zijn typische stijlkenmerken hun intrede doen: de filmische opening, spectaculaire explosies, zwart-witfragmenten, psychedelische kleuren en geluidseffecten. Hier is een uniek talent aan het werk.
Dit eerste van drie boeken waarin alle verhalen worden herdrukt is een aangenaam weerzien met een van de beste en meest gezichtsbepalende series uit de jaren zeventig in Kuifje.
Uitgeverij Saga;216 pagina's; hardcover, kleur; € 34,95
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten