zondag 1 mei 2016

Ondergescheten planeten

RUIMTEKRUIMELS (Craig Thompson)
Craig Thompson werd bekend met de indrukwekkende autobiografische graphic novel Een deken van sneeuw, waarin hij zijn ongelukkige jeugd centraal stelde, een periode gedomineerd door misbruik en een uiterst strenge religieuze omgeving. Religie speelde ook weer een belangrijke rol in de opvolger Habibi.
Wie Thompson kent van deze twee boeken wordt verrast door zijn nieuwe boek Ruimtekruimels. Het is opnieuw een dikke pil, maar dit keer helemaal in kleur en… een kinderstrip.
Ruimtekruimels is een sciencefictionverhaal over een meisje dat met haar ouders in een soort door de ruimte zwevende arbeiderswik opgroeit. Haar vader werkt als houthakker en haar moeder verdient de kost in een modeatelier.  Rijk zijn ze niet, maar Violet groeit op met veel liefde. Violets leven verandert als haar vader Gar zijn baan verliest en illegale klussen aanneemt en haar moeder juist werk vindt met als gevolg dat ze nauwelijks meer tijd heeft voor haar dochter. Dan verdwijnt Violets vader plotseling spoorloods bij een van zijn klussen. O ja, er is nog een probleem: hele planeten worden ondergepoept door ruimtewalvissen die aan de diarree zijn, een onsmakelijk, maar niet onbelangrijk gegeven voor de plot.
Als Violet hulp inroept om haar verdwenen vader te zoeken vindt ze nauwelijks gehoor en ze besluit daarom zelf op zoek te gaan in het gezelschap van een kuiken met een religieuze tic en een mislukt frankurtherworstje. Kun je het nog volgen? Het verhaal is minder absurd dan het misschien lijkt. Het is vooral het verhaal van een lange tocht door de ruimte, een ecologische fabel met talloze vondsten. Thompson heeft zich helemaal uitgeleefd in de tekeningen die vol met details zitten en heeft de van hem bekende thema's in het verhaal verwerkt: de kloof tussen arm en rijk, religie, ecologie… maar het loopt niet lekker.
Ruimtekruimels heeft genoeg elementen om voor kinderen leuk te zijn, maar is te langdradig. Thompson herhaalt zichzelf te vaak en de zoektocht duurt te lang. Het verhaal pakt niet genoeg om het in een keer uit te lezen en gaat zelfs halverwege een beetje te vermoeien. Er had misschien meer ingezeten als Thompson er een serie traditionele stripalbums van had gemaakt. Op een groter formaat zouden de vele details ook beter tot hun recht komen.
Het was lang wachten op een nieuw boek van Craig Thompson en dat is er nu. Er staat zonder meer veel in om van te genieten, niets dan lof voor de tekeningen, maar het geheel stelt wat teleur.
Casterman 2016; 316 pagina's; paperback, kleur; € 17,50
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten