woensdag 27 april 2016

Wereldvreemde mannen

SPOTTERS (Michiel Van De Pol)
Twintig jaar geleden debuteerde Michiel van der Pol als tekenaar van de gagstrip Mol en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld van grappenmaker tot een serieus te nemen maker van grafische romans. Vijf jaar geleden werd Terug naar Johan goed ontvangen en Spotters is hiervan een mooie opvolger. Van De Pol snijdt grote thema's aan in dit eigentijdse liefdesverhaal.
Frank is een spotter, iemand die eropuit trekt met een notitieboekje om op te schrijven welke vliegtuigen hij heeft over zien vliegen. Als kind is hij al een teruggetrokken jongen die het liefst op zijn eigen kamer zit en modelvliegtuigjes maakt. Op latere leeftijd verandert er niet veel in zijn bestaan. Zijn  enige vrienden zijn mensen met dezelfde hobby, een beetje wereldvreemde mannen, waarmee hij regelmatig op pad gaat om bijzondere vliegtuigen te spotten. Bij één zo'n trip leert hij Julia kennen (what's in a name?) en hij betreedt een tot dan toe voor hem onbekende wereld.
Frank en Julia worden minnaars en Julia raakt zwanger. Hij vergeet de vliegtuigen en bijna obsessief begint Frank alles te lezen wat hij kan vinden over hoe een zwangerschap verloopt en hoe je een kind moet opvoeden. Intussen groeit er, zonder dat Frank het weet, niet alleen een kind in Julia's lichaam, maar ook een kankergezwel. De absurdistische roman die ze aan het schrijven is over een man die van zijn geamputeerde been een lampenkap wil maken begint steeds meer autobiografische trekken te krijgen. De grens tussen werkelijkheid en fantasie begint te vervagen en ze begint haar verstand te verliezen. Op een keiharde manier wordt Frank volwassen.
Michiel Van De Pol vertelt zijn verhaal op een bijzondere manier, het op zich realistische verhaal roept associaties op die hij omzet in soms paginagrote surrealistische beelden van vervormde lichamen en objecten. Maar het werkt. De beelden versterken de heftige emoties die Frank en Julia ondergaan als hun leven radicaal verandert. Michiel Van De Pol maakt heel mooi gebruik van de mogelijkheden die een gewone roman niet heeft, maar een grafische roman wel. Dat doet hij niet alleen met die surrealistische tekeningen, maar ook in de kleuren die Van De Pol gebruikt zit symboliek, blauw voor Frank, roze voor Julia, geel voor de rustpunten en er zijn pagina's waarop de kleuren in elkaar overvloeien.
Het eindresultaat is een heel geslaagd boek over liefde, dood en zelfbeschikking. Spotters is Michiel Van De Pols beste boek tot nu toe.
Scratch Books 2016; 180 pagina's; hardcover, kleur; € 27,90
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten