vrijdag 1 april 2016

Opboksen tegen vooroordelen en depressies

ONTAARD VERKLAARD (Una)
In de vrije jaren zeventig wordt een jonge vrouw het slachtoffer van seksueel misbruik en begint voor haar een nachtmerrie. Van de ene op de andere dag is ze van een klein meisje veranderd in een slet. Van haar ouders en haar omgeving krijgt ze geen enkele steun en ze moet jarenlang opboksen tegen vooroordelen en depressies.
Jaren later is Una beeldend kunstenaar en blikt ze terug op die periode. Hoe kon het gebeuren? waarom was (en is) er zo weinig begrip voor vrouwen die seksueel zijn gebruikt? Antwoorden geeft ze niet in dit boek, maar ze werpt wel veel prikkelende stellingen op. Haar eigen verhaal wisselt ze af met het verhaal van de Yorkshire Ripper, een man die in die jaren een aantal vrouwen vermoorde en maandenlang het nieuws beheerste. Dat is op het eerste gezicht een vreemde keuze, maar gaandeweg word duidelijk waarom Una deze elementen heeft gecombineerd.
Una maakt het haar lezers niet makkelijk. Ze laat veel niet zien en de mooie, vaak wat dromerige tekeningen staan in scherp contrast met de vaak keiharde teksten. Dat ze vaak wisselt van grafische stijl maakt het boek nog minder toegankelijk. Maar wie doorzet en het boek uitleest, krijgt daarvoor een indrukwekkend persoonlijk verhaal terug en prikkelende stellingen die aan het denken zetten. Eigenlijk zouden vooral mannen dit boek moeten lezen.
Ontaard verklaard is na Supercrash het tweede boek van uitgeverij Soul Food comics, die opnieuw duidelijk laat zien waar zij voor staan: boeken over niet al te makkelijke onderwerpen die je denkwereld kunnen verrijken.
Soul Food Comics; 206 pagina's; paperback, kleur en zwart/wit; € 19,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten