woensdag 20 april 2016

Als het volk het voor het zeggen heeft

Democratie (Alecos Papadatos, Abraham Kawa & Annie di Donna)
De democratie als staatsvorm heeft, zo leerden we op school, zijn oorsprong in het Griekse Athene. We hoorden wat namen van mensen die daarbij een rol hebben gespeeld, maar het verhaal erachter niet.
Gelukkig is er nu het verhaal van Leander, de vazenschilder die het ontstaan van de democratie van nabij meemaakte en erover vertelt in een fijn stripboek.
Leander is uiteraard verzonnen, maar andere personages in dit boek hebben wel degelijk bestaan zoals de filosofen Solon en Kleistenes. Die laatste deed verwoede pogingen om een einde te maken aan de heerschappij van de tirannen Hippias en Hipparchos en er iets nieuws voor in de plaats te zetten: een staatsvorm, waarbij het volk iets te vertellen heeft.
Alecos Papadatos werd een paar jaar geleden bekend met Logicomix, een stripverhaal over de filosofie van Bettand Russel. Ondanks de toegankelijke vorm  van het boek, was het bepaald geen lichte kost. Door de vele filosofische uitwijdingen werd door de auteurs regelmatig vergeten dat er ook nog een verhaal verteld moest worden. In Democratie pakt het een stuk beter uit. Hoewel het geen kwaad om iets af te weten van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en de Griekse cultuur uit die tijd voordat je aan Democratie begint. Het orakel van Delphi speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de intrige. Maar het verhaal wordt vlot verteld en Leander is een sympathiek personage en verteller. Dat levert een leuk en leerzaam boek op.
Lebowski 2016; 236 pagina's; paperback, kleur; € 19,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten