donderdag 3 maart 2016

Een bloederige wraak

OLD PA ANDERSON (Hermann & Yves H.)
Je kan maar beter geen hoofdpersoon zijn in een verhaal van vader en zoon (Hermann en Yves) Huppen, want de kans dat je de laatste pagina haalt is klein. Zou het Old pa Henderson wel lukken? Dat zal ik niet verklappen, maar wie et werk van Hermann kent, weet hoe inktzwart zijn visie op de mens is.
Old pa Anderson speelt zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw af in de Verengde staten, meer bepaald in de zuidelijke staat Mississippi, waar, ook al is de slavernij al lang afgeschaft, de negers nog altijd worden beschouwd en behandeld als minderwaardig. Een van hen is Anderson. Zijn kleindochter is jaren geleden spoorloos verdwenen, zijn vrouw komt de klap nooit meer te boven en sterft van verdriet. Haar dood is het moment waarop Anderson besluit om de waarheid over zijn kleindochter te achterhalen. Als hij die te weten komt begint hij aan een bloederige wraakactie. Van het blanke gezag hoeft hij immers geen gerechtigheid te verwachten.
Op het artwork van Hermann valt niets aan te merken. Hij wordt terecht nog altijd beschouwd als een van de beste realistisch tekenende stripmakers van het moment.  Maar wie zit er nog te wachten op dit soort verhalen. We weten zo langzamerhand wel dat mensen niet deugen en dat geweld, ook al is de neiging tot het gebruik ervan groot, niets oplost en  alleen maar leidt tot nog meer geweld. Zo bont als in Zonder pardon, maakt Hermann het deze keer niet maar het zou fijn zijn als hij weer eens een leuk verhaal maakt waarin zijn pessimistische mensbeeld minder evident aanwezig is.
Lombard 2016; 64pagina's; kleur, hardcover; € 16,95
☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten