donderdag 10 maart 2016

Een bende verkrachters en moordenaars

Een bende verkrachters en moordenaars
SYKES (Dimitri Armand & Pierre Dubois)
2015 was het jaar waarin de westernstrip weer helemaal terugkeerde. Er verschenen een mooie integrale van Blueberry, twee delen van de meteen razend populaire Undertaker, deel 1 van Stern en nog net in de laatste maand van het jaar de one-shot Sykes.
Sykes verschijnt in de prestigieuze reeks Getekend en is daarin prima op zijn plaats. Voor iemand die nog maar zo weinig op zijn naam heeft staan levert Dimitri Armand puik tekenwerk af. De cover trekt ook meteen de aandacht.
Het verhaal, geschreven door veteraan Pierre Dubois opent mooi. De legendarische scherpschutter Sykes zit achter de bende van Clayton aan. Daarbij passeert hij een ranch waar een jonge weduwe en haar zoon Jim wonen. Het tweetal heeft de boeven waar hij achteraan zit niet gezien en Sykes vervolgt zijn weg. Terwijl hij zijn intrek neemt in het hotel van een stadje even voorbij de ranch vindt daar een drama plaats. De outlaws  verkrachten en vermoorden zijn moeder en de jonge Jim kan maar net ontsnappen. Hij gaat  op zoek naar Sykes en wil dat die wraak voor hem neemt. Sykes verzamelt een paar mannen en met hen en Jim gaat hij op pad. Tijdens de reis word meer duidelijk over Sykes en wat hem beweegt. Dat levert boeiende pagina's op totdat de wraak is voltrokken. Dan zakt het hele verhaal in.
Dubois en Armand hadden de laatste twintig pagina's niet nodig om hun punt duidelijk te maken dat de toekomt van Jim in de handen van Sykes ligt: zal hij strijden voor het recht of verbitterd het zelfde pad opgaan als de moordenaars van zijn moeder?
Die keuze wordt duidelijk gemaakt in een epiloog die het verhaal niet echt nodig had en die helaas afbreuk doet aan een verhaal dat zo sterk begint.
Lombard 2015; 80 pagina's; kleur, hardcover; € 18,95
☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten