woensdag 24 februari 2016

Tijd voor wraak

PATIENCE (Daniel Clowes)
Daniel Clowes en uitgeverij Scratch zorgen voor de eerste verrassing van Stripjaar 2016. Onaangekondigd ligt lang voordat hij in het Engels verschijnt de Nederlandse vertaling van Patience al in de winkel.
Het is al meer dan vijf jaar geleden dat er iets van Clowes verscheen, maar het geduld wordt ruimschoots beloond. Dit is weer typisch een 'Daniel Clowes-boek', allerlei bekende elementen uit zijn vorige boeken komen er weer in terug, maar zonder dat hij zichzelf een moment herhaalt. Vertrouwd en toch vernieuwend, zou je kunnen zeggen.
Patience is een relatiedrama, een tijdreisverhaal, een thriller, dat alles ineen. Het verhaal begint in 2012. Jack, de hoofdpersoon van het verhaal, komt thuis op een moment dat het eindelijk een beetje de goede kant op lijkt te gaan met zijn leven, en treft zijn zwangere vriendin dood aan. Hij zweert de moordenaar van zijn vriendin te vinden en wraak op hem te nemen.
Dan springt het verhaal door de tijd naar 2029. Jack is een verbitterde man geworden, die nog altijd treurt om het verlies van zijn vriendin en er niet in geslaagd is om haar moordenaar te vinden. Door toeval komt hij in het bezit van een serum, waarmee hij door de tijd kan reizen.
Jack gebruikt het serum om terug te reizen naar het verleden en te proberen de dood van zijn vriendin te voorkomen en voor zichzelf en haar een andere toekomst te creëren. Maar kan hij zijn eigen geschiedenis wel veranderen? Of veroorzaakt hij met zijn reizen naar het verleden niet juist de noodlottige gebeurtenis?
Clowes speelt een geraffineerd spel met het aloude tijdreisthema en de daarbij horende paradoxen. Regelmatig zet hij zijn lezers op het verkeerde been. Patience blijft van de eerste tot de laatste pagina boeien en verrassen.
Scratch 2016; 180 pagina's; kleur,hardcover; € 27,90
☺☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten