vrijdag 5 februari 2016

Opgerekte grenzen

HET TUITELCOMPLEX (Wasco)
Jarenlang was Wasco (Henk van der Spoel, 1957) het best bewaarde geheim in de Nederlandse stripwereld, maar die tijd is voorbij. In oktober verscheen Het Tuitel complex, Wasco's eerste echte boek na jaren van small press, boekjes in eigen beheer en tijdschriftpublicaties. En het is een heel mooi boek geworden. Maar is het ook een stripboek?
Tuitel, naar wie deze uitgave is genoemd, is een figuurtje dat al heel lang in Wasco's stripverhaaltjes rondloopt, je zou hem een soort vaste hoofdpersoon kunnen noemen. Maar een hoofdpersoon in een strip beleeft avonturen en wat beleeft Tuitel eigenlijk in Het Tuitel complex? Het antwoord op die vraag hangt grotendeels van de lezer af, want van veel narratief is geen sprake. Tuitel wandelt door het boek heen en verkent de kaders.
Wasco rekt naar eigen zeggen de grenzen van de strip, want wat is een stripverhaal eigenlijk? Een geheel van kaders, lijnen, inkt en papier. Of is het toch meer dan dat? Hoe dan ook, Wasco's speurtocht heeft een prachtig boek opgeleverd. De pagina's, met talloze knipogen naar strip en beeldende kunst, de link naar Mondriaan is heel duidelijk, zijn stuk voor stuk mooi om naar te kijken. Ze staan bijna op zichzelf. Maar wacht even? was dit nou een stripboek of een kunstboek?

Scratch 2015; 128 pagina's; hardcover, kleur; € 29,90
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten