dinsdag 9 februari 2016

Een muzikale carrière met vallen en opstaan

ABBA ZOEKT FRIDA (Maarten vande Wiele)

Maarten Vande Wiele heeft een voorkeur voor de camp-cultuur van de jaren zeventig en tachtig: de televisieseries (Dynasty! Joan Collins!) en de muziek. Hij houdt ook van ABBA en maakt daar geen geheim van. Dus het moest er een keer van komen. ABBA zoekt Frida is Vande Wieles eerbetoon in stripvorm aan de vaak verguisde maar nog altijd enorm invloedrijke popgroep ABBA.
Het boek zelf gaat niet over ABBA, maar over een bandje dat nummers van ABBA covert, bestaande uit Astrid, Bert, Bavo en Anneleen, vier jonge mensen die  in de uithoeken van België optreden met de muziek en de acts van hun favoriete groep, een tributeband zoals er wel meer zijn. En zoals dat hoort bij een band gaat niet alleen de carrière met vallen en opstaan, maar zijn er ook spanningen in de onderlinge relaties.
Vande Wiele vertelt het allemaal: hoe Anneleen (inderdaad, de gezochte Frida) bij de band komt, de band steeds populairder wordt, de spanningen toenemen en er steeds meer dingen mis gaan. De parallel met ABBA is duidelijk. Hij maakt ook gebruik van de populariteit van ABBA bij homo's. Een heel mooie scene is die waarbij Astrid Bert, waarmee ze een relatie heeft, thuis aantreft in een Abbajurk. En natuurlijk speelt de coverband op een homofeest.
Het verhaal is simpel maar goed verteld en heel mooi in beeld gebracht. De stijl die Maarten Vande Vande Wiele hanteert met een beperkt aantal eenvoudige kleuren tegen een witte achtergrond past mooi bij het verhaal. Het doet een beetje denken aan de strips die Guy Peelaert en The Tjong Khing maakten in de jaren zestig. En er zijn mooie vondsten. Natuurlijk zijn er talloze verwijzingen naar de muziek en de videoclips van ABBA, ook heel mooi zijn de gekleurde tekstballonnen, voor ieder bandlid een effen kleur, en als ze samen zingen voegen die kleuren zich ook samen.
Kortom, ABBA zoekt Frida is een leuk, doordacht en mooi uitgevoerd boek.
Oogachtend 2015; 182 pagina's; kleur, hardcover; € 24,00

☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten