dinsdag 29 december 2015

Muisjes in gevecht met ratten en katten

CHLOROPHYL INTEGRAAL 1 (Raymond Macherot)
Halverwege de jaren vijftig was zo ongeveer ieder genre verhaal te vinden in het weekblad Kuifje, maar uitgever Leblanc vond dat er nog iets ontbrak: een dierenstrip. De ideale tekenaar om het gat op te vullen werd gevonden in de Ardennen: Raymond Macherot kon zijn liefde voor de natuur helemaal kwijt in Chlorophyl.
In 1954 verscheen de eerste pagina van Chlorophyl tegen de zwarte ratten, voorafgegaan door een kort verhaal van vier pagina's, een soort test die zo goed slaagde dat Macherot groen licht kreeg om een serie te maken. Chlorophyl stond jarenlang onafgebroken in het weekblad. Na het eerste verhaal volgden Chlorophyl en de samenzweerders en Geen salami voor Philomeen.
In deze eerste verhalen zijn Chloro en zijn vrienden nog echte dieren, die strijden tegen andere dieren zoals ratten en katten, later kregen ze net als de dieren van Disney kleren aan en werd hun wereld een satirische weerspiegeling van de echte mensenwereld.
Dat betekent niet dat humor en satire afwezig zijn in deze oudste verhalen. Integendeel. Er valt veel te genieten. Macherot was een begenadigd verteller die met veel humor, leuke personages en liefde voor de natuur een aantal verhalen maakte die anno nu nog opvallend fris zijn.
De verhalen van Macherot zullen worden gebundeld in drie boeken met zoals het hoort bij een integrale veel extra's. En die zijn in dit eerste deel heel verrassend. Behalve een zeer gedegen inleiding zijn aan de Chlorophylverhalen ook vier korte verhalen toegevoegd van Macherot, waarvan er drie in een realistische stijl zijn getekend, die na de eerste publicatie nooit meer te zien zijn geweest.
Het loont absoluut de moeite om het werk Macherot te (her)ontdekken, een van de beste Europese auteurs van dierenstrips.
Scratch 2015; 208 pagina's; kleur, hardcover; € 27,50
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten