dinsdag 22 december 2015

Een surreallistische omgeving

JHERONIMUS (Macel Ruijters)
 Als er één tekenaar is die het leven en werk van Jeroen Bosch in beeld kan brengen, dan is dat Marcel Ruijters. In veel van zijn stripverhalen zijn invloeden uit de Middeleeuwen terug te zien. Die zijn weliswaar wat ouder dan het wek van Bosch, maar wellicht speelde het mee toen de Stichting Jheronimus Bosch 500 Ruijters benaderde met het verzoek om een biografie in stripvorm  te maken van de schilder, waarvan volgend jaar de vijfhonderdste sterfdag wordt herdacht.
Ruijters kwwam er al snel achter dat de opdracht minder eenvoudig was dan het leek. We weten niet wanneer Bosch werd geboren en over zijn leven is eigenlijk ook niet veel bekend. Marcel Ruijters besteedde enkele jaren aan het verzamelen van zo veel mogelijk informatie. Dat was nog niet genoeg voor een volledige biografie, maar Ruijters slaagde er wel in om wat nieuwe en minder bekende feiten te verwerken in het boek.
Zo wordt Bosch vaak gezien als een ketter of een ongelovige die zijn helse fantasie uitleefde op zijn doeken. Dat is helemaal niet waar, Jeroen Bosch was een vroom Katholiek en veel van zijn werk maakte hij in opdracht. Ook leuk om te weten is dat hij in zijn hele leven zelden zijn stad Den Bosch heeft verlaten ook al overschreed zijn  roem al tijdens zijn leven de landsgrenzen.
Omdat er zo weinig over Bosch bekend is moest Marcel Ruijters zijn fantasie gebruiken om de leemtes op te vullen. Dat is helemaal niet erg want het eindresultaat is alleszins de moeite waard.
Ruijters besteed veel aandacht aan de omgeving waarin Bosch leefde en de sfeer waarin veel van het werk ontstond. Die was eigenlijk zo surrealistisch dat zijn werk er ineens veel minder vreemd door lijkt.
Marcel Ruijters heeft het leven van Jeroen Bosch heel mooi in beeld gebracht, de decors, de personages, de kleuren, het is allemaal even raak getroffen en draagt eraan bij dat je je onder laat dompelen in dit bijzondere universum. We kunnen gerust spreken van het hoogtepunt in Marcel Ruijters carrière. Maar intussen is hij alweer bezig aan een nieuw project en wie weet moet het beste nog komen.
Lecturis 2015; 160 pagina's; hardcover, kleur; € 19,99
☺☺☺☺
Kijk ook eens op http://hanspols.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten