woensdag 23 december 2015

Een dode in een bordeel en een illegale autopsie

Stern 1: De doodbidder, de zwerver en de moordenaar (Frédéric en Julien Maffre)
Westernstrips zijn weer in de mode en uitgeverij Dargaud heeft met de nieuwe serie Undertaker van Meyer en Dorison een bestseller in handen. Deze western met in de hoofdrol een doodgraver scoort goed met de eerste twee delen.
Vreemd genoeg meldden zich vrijwel tegelijkertijd met de makers van Undertaker nog twee stripmakers zich aan bij de uitgeverij met het idee voor een western met een doodgraver in de hoofdrol. Gelukkig besloot Dargaud om ook Stern uit te geven, want het is een leuk boek.  
De hoofdpersoon in Stern is een eenling die in een klein plaatsje het beroep van doodgraver uitoefent. Op een dag stort een bezoeker van een bordeel, terwijl hij volop gebruik maakt van de diensten die zo'n onderneming biedt, dood neer. Een hartaanval is de conclusie van de dorpsarts. Maar daar is de vrouw van het slachtoffer het niet mee eens. Ze vraagt aan Stern om een autopsie te doen op het lichaam van haar man. En zo is Stern ineens niet alleen meer doodbidder, maar ook patholoog-anatoom.
Zijn illegale autopsie is het begin van een speurtocht naar gebeurtenissen uit het verleden die uiteindelijk hebben geleid tot de dood van de man in het bordeel. Natuurlijk zit er geweld in dit verhaal, maar daar leggen de auteurs niet de nadruk op. Het is eerder een detectiveverhaal in westernsfeer met een prima intrige, spitse dialogen en intrigerende personages. Het tekenwerk van Julien Maffre is er na De bank weer verder op vooruitgegaan. Hij heeft duidelijk met plezier aan dit verhaal gewerkt.
Twee westerns met een doodgraver in de hoofdrol, daar houdt de overeenkomst op. Stern is anders dan Undertaker, maar doet er absoluut niet voor onder.
Dargaud 2015; 64 pagina's; softcover, kleur; € 9,50
☺☺☺☺


Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten