vrijdag 4 december 2015

Een bizarre weddenschap

ROSA 1: DE WEDDENSCHAP (François Dermaut)
 Ergens in de negentiende eeuw. Rosa is als jonge vrouw uitgehuwelijkt aan Mathieu, een vijfentwintig jaar oudere man met een drankprobleem, losse handjes en tuberculose. Terwijl hij zijn tijd vooral zat of ziek in bed doorbrengt, runt Rosa het dorpscafé, dat vooral bezocht wordt door ruwe mannen uit het dorp. Bij een van hun bezoeken sluiten ze een bizarre weddenschap. Wie is het beste in bed? Er wordt flink wat geld ingezet en Rosa, die een kans ziet om met het geld een dure behandeling voor haar man te betalen, werpt zich op als jury. Elke week mag een andere man met haar naar bed en aan het einde zal zij beslissen wie het beste is.
Zo, kort samengevat lijkt Rosa misschien een ordinaire pornostrip, maar dat is het helemaal niet. Integendeel. Het is een warm, menselijk verhaal waarin we niet alleen Rosa beter leren kennen, maar ook de mannen die meedoen aan de weddenschap en waarvan er sommige heel wat invloed hebben. De mannen blijken elk zo hun eigen reden te hebben om mee te doen en onder hun ruwe uiterlijk zijn hun gevoelens en geheimen verborgen.  De weddenschap maakt van Rosa een machtige vrouw die de mannen van het dorp en hun beweegredenen op een bijzondere manier leert te doorgronden.
Rosa is een tweedelig stripverhaal, dat is gebaseerd op een literair verhaal van Bernard Ollivier. François Dermaut vond het zo'n mooi verhaal dat hij het in beeld wilden brengen. Zoals we in het voorwoord kunnen lezen begon hij met het werken eraan in 2008, maar moest hij er mee stoppen toen bij hem kanker geconstateerd werd. Gelukkig herstelde hij en kon hij het verhaal afmaken, dat gerust mag worden beschouwd als het hoogtepunt in zijn carrière.
Dupuis 2015; 56 pagina's; hardcover, kleur; € 16,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten