zondag 15 november 2015

De duistere dreiging van het bos

THE WHITE PEOPLE (Ibrahim Ineke)
The white people is het indrukwekkende (Engelstalige) debuut van de Nederlandse striptekenaar Ibrahim Ineke. Hij baseerde het op het gelijknamige korte verhaal van de Schotse schrijver Arthur Machen. Machen geniet nauwelijks nog bekendheid, maar zijn invloed op de literatuur is groot geweest. Hij was een van de grondleggers van de weird tales, zijn verhalen hadden een constant dreigende atmosfeer, zoals je die bijvoorbeeld ook tegenkomt bij Lovecraft of recenter Clive Barker. Het gaat in deze verhalen niet zozeer om het beschrijven van bloederige en gruwelijke taferelen, maar meer om het creƫren van een beklemmende sfeer.
Ineke weet die sfeer ook heel mooi weer te geven in zijn stripverhaal. Wat Machen en Lovecraft deden met woorden doet hij met beelden. Grafisch is het boek heel sterk. Inekes stijl doet mij vooral denken aan Breccia, Battaglia en Toppi, niet de minsten dus. Om het verhaal te kunnen volgen moet je als lezer wel wat moeite doen. Meer dan een keer lezen en goed naar de beelden en de tekst kijken is aan te raden.
Twee kinderen bevinden zich in een bos met een duistere magische dreiging. Worden de kinderen belaagd door bovennatuurlijke machten of is er iets anders aan de hand. Je kunt het eens zijn met de keuze om aan het meer dan honderd jaar oude verhaal en wat aardsere draai te geven en het te verbinden met gebeurtenissen van recentere datum of niet, maar dat doet niets af aan de hoge grafische kwaliteit van dit prachtige debuut.
Sherpa 2015; 48 pagina's, zwart-wit en kleur; hardcover; € 19,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten