zondag 18 oktober 2015

Worstelen met het leven en nadenken over de dood

VERKILD HART (Johan de Moor) 
Als zoon van een gevierde stripmaker trad Johan de Moor aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader Bob, maar met Kobe de koe sloeg hij andere, volkomen nieuwe wegen in. Hij ging experimenteren met tekenstijlen en gebruikte zo ongeveer alles wat hij tegenkwam om op zijn pagina's te plakken of na te tekenen. Ook de traditionele wafelstructuur ging overboord, kortom alle remmen gingen los. Met zo'n werkwijze trek je, ook al vertel je een goed verhaal met eh... kop en staart, geen groot publiek. Misschien ook waren de ideeën op, maar hoe dan ook, na het laatste deel van Volle melk (zoals Kobe de koe in een latere incarnatie bij een andere uitgever ging heten) werd het tamelijk stil rond Johan de Moor. Hij gaf les in Brussel en werkte regelmatig mee aan Spirou, maar op een nieuw boek was het lang wachten.
Totdat Johan de Moor als medewerker van een radioprogramma de journalist en humorist Gilles Dal leerde kennen. Hij vroeg hem om een verhaal te schrijven over de dood, een thema waar de Moor altijd al iets over wilde maken, en daarmee werd de basis gelegd voor Verkild hart.
Verkild hart is een verhaal over een man met een midlifecrisis, de relatie met zijn vrouw is een sleur geworden, zijn dochters begrijpt hij niet, zijn baan bevalt hem niet meer en hij worstelt met het leven en denkt na over de dood. Ruim zestig pagina's lang maken we die worsteling mee tot aan het verlossende slot van dit boek. Grafisch leeft Johan de Moor zich in Verkild hart weer helemaal uit, iedere pagina is anders en hij strooit volop met citaten en verwijzingen naar de beeldende kunst (Haring, Ensor etcetera). Het omslag dat eruitziet als een oud, gebonden en beschadigd schrijfblok verdient een aparte eervolle vermelding. Wel valt op dat de Moor vergeleken bij zijn oude werk wat spaarzamer is geworden met tekst en soms de beelden ook voor zichzelf laat spreken.
Verkild hart is niet aan iedereen besteed. Wat voor de een een herkenbaar verhaal is, is voor de ander misschien slechts gezeur waarbij hij zich al snel gaat vervelen. Ik hoor niet bij die laatste categorie. Verkild hart is een mooi uitgevoerd boek met een meeslepend verhaal. Het is fijn dat Johan de Moor weer terug is op het stripfront en goed nieuws da hij met Gilles Dal werkt aan een volgend boek.
Blloan 2015; 64 pagina's; kleur, harde kaft; € 19,95
☺☺☺☺
Kijk ook eens op http://hanspols.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten