donderdag 1 oktober 2015

Een tot leven gekomen beeld

DE WACHTERS VAN HET LOUVRE (Jiro Taniguchi)
 Vorig jaar verscheen IJstijd van Nicolas de Crecy. Het was de eerste Nederlandse vertaling van een album uit de serie die het Louvre sinds een jaar of tien maakt in samenwerking met de Franse uitgeverij Futuropolis. Jaarlijks krijgt een stripmaker de opdracht om een album te maken, waarin het Louvre of werken uit de collectie van het museum een rol spelen. Verder zijn ze volkomen vrij. Inmiddels hebben behalve de Crecy ook gerenommeerde stripmakers zoals Yslaire, Bilal en Davodeau al aan de reeks meegewerkt. Aan dit interessante rijtje namen kan nu die van Taniguchi toegevoegd worden, een Japanse stripmaker deze keer, maar wel een tekenaar die een heel Europese aanpak hanteert.
Juist daarom is Taniguchi waarschijnlijk zo populair in Europa. Zijn boeken zijn eerder grafische romans dan manga. Maar ze hebben ook iets onmiskenbaar oosters. Taniguchi weet als geen ander te werken met 'stilte' op de pagina's, er gaat een aangename rust uit van het werk van Taniguchi, die geïnspireerd wordt door zijn liefde voor de mens, de natuur en door schoonheid.
In De wachters van het Louvre staat een Japanse jongeman centraal die op studiereis is in Frankrijk. Hij heeft zich voorgenomen het Louvre te bezoeken, maar wordt ziek. In het Louvre aangekomen lijken zijn koortsdromen zich voort te zetten. De Niké, een beeldhouwwerk uit de collectie van het Louvre komt tot leven. Ze blijkt een van de zogenaamde wachters van het Louvre te zijn en neemt hem mee op een paar reizen naar het verleden. De man maakt kennis met de niet zo bekende schilder Jean-Baptiste Corot en bij een andere reis Vincent van Gogh. Ook ziet hij hoe aan het begin van de Tweede Wereldoorlog directeur Jacques Jaujard de collectie in veiligheid brengt. Onder de geredde werken bevond zich ook de Mona Lisa.
En zo laat Jiro Taniguchi nog een aantal minder bekende feiten voorbijkomen zoals de invloed van de Franse op de Japanse landschapsschilderkunst. Het boek is prachtig getekend en de serene, bijna meditatieve sfeer versterkt Taniguchi met zachte aquarelkleuren.
Het was alweer een tijdje geleden dat er iets van Jiro Taniguchi verscheen, maar De wachters van het Louvre was het wachten zonder meer waard.
Scratch 2015; 136pagina's; kleur, afwijkend ( 23 x 32,5) formaat, harde kaft; € 24,90
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten