dinsdag 20 oktober 2015

Een ingetogen verhaal

DE PLATENSPELER (Raphaël Beuchot & Zidrou)
 In 2011 werkte de belangrijkste stripscenarist van het moment samen met Raphaël Beuchot aan De verhalenverteller. De platenspeler is hun tweede Afrikaanse verhaal. Zidrou koos als hoofdpersoon voor de Belgische violist Eugène Ysaÿe. Deze violist heeft werkelijk bestaan, maar dit verhaal is verzonnen, ook al zou het best wel echt gebeurd kunnen zijn.
Ysaÿe wordt in 1930 uitgenodigd om in Leopoldstad een concert te geven. Helaas loopt hij in het vliegtuig dat hem van Brussel naar daar brengt een stijve nek op, zodat er van spelen niets meer komt.  Zijn tijd in Congo brengt hij daarom door op het immense landgoed van een neef van hem. Hier ontmoet hij de platenspeler, een zwarte man die de taak heeft om voor muziek voor zijn gastheer te zorgen en de platen op te zetten uit diens enorme collectie 78 toerenplaten. Ysaÿe raakt geboeid door de man die door zijn taak enorm veel klassieke muziek kent en er op een spontane manier over praat. Tussen de twee mannen ontstaat daardoor een bijzondere vriendschap.
De platenspeler is een heerlijk intiem verhaal dat mooi en ingetogen verteld wordt door Zidrou en getekend door Beuchot, die de kunst verstaat die bij elke scène de juiste sfeer en het goede ritme te  treffen.
Lombard 2015; 104 pagina's; kleur, harde kaft; €19,50

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten